logo F1online.skF1online.sk

Nič ma nezastaví, hovorí Hamilton o zákaze FIA

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 2. 2023

Jeden zo „zákonov“ prezidenta Mohameda bin Sulajema, kvôli ktorým si pod sebou podpílil konár. Veľmi nepopulárny zákaz prezentovať najrôznejšie druhy stanovísk sa stretol s odporom najmä zo strany jazdcov, ktorým sa takéto pravidlá „ako pre deti v škole“ vôbec nepozdávajú. Dosť podráždene naň reagoval aj jeden z popredných aktivistov Lewis Hamilton.

Aj keď bol zákaz politických a iných stanovísk na verejnosti dôležitou témou, prezidenta zrejme pripravili o právomoci vo Formule 1 iné kauzy. Osudným sa mu pravdepodobne stalo verejné komentovanie hodnoty F1 na sociálnych sieťach. Avšak ani zákaz FIA predniesť na pretekoch osobné, politické alebo náboženské vyhlásenia bez predchádzajúceho súhlasu riadiaceho orgánu F1 mu na popularite nepridali.

Už v čase jeho zavedenia sme hovorili o tom, či vôbec bude mať nejaký efekt, keďže jeho definícia bola rovnako vágna, ako vlastne celé pôsobenie prezidenta FIA – všetko sa robí len naoko. Aj na postoji Lewisa Hamiltona vidieť, čo si o tomto celom myslí.

„Neprekvapilo ma to, ale nič mi nezabráni hovoriť o veciach a problémoch, ktoré ma zaujímajú a existujú,“ povedal sedemnásobný šampión bez obalu na predstavení monopostu W14.

„Cítim, že šport má určitú zodpovednosť zakaždým sa vyjadriť k veciam a vytvárať povedomie o dôležitých otázkach, najmä keď cestujeme na najrôznejšie miesta.“

„Takže pokiaľ ide o mňa, nič sa tým nemení,“ dodal Lewis.

Prezident to však s týmto zákazom myslel smrteľne vážne a previnilcovi za porušenie tohto pravidla hrozia sankcie. Na otázku, či by bol pripravený prijať akýkoľvek trest, ktorý by FIA považovala za primeraný, Hamilton odpovedal: „Myslím si, že by bolo hlúpe povedať, že chcem dostať ďalšie trestné body za vyjadrenie sa k niektorým veciam.“

„Ako som však už povedal, naďalej budem hovoriť, čo si myslím. Máme k dispozícii platformu a stále máme veľa vecí, ktoré musíme riešiť. Podpora Stefana Domenicaliho je podľa mňa úžasná. Myslím, že všetci jazdci sú zajedno pokiaľ ide o slobodu prejavu,“ povedal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia