logo F1online.skF1online.sk

Narazil Mercedes pri premiére W14 na „bezvýznamné“ problémy?

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2023

Narazil Mercedes pri premiére nového monopostu W14 na problémy? Na tom sa asi po prečítaní nasledujúceho článku nezhodneme všetci. Jeho hodnotenie preto ponecháme na otvorené mysle všetkých našich čitateľov. Využili sme však niekoľko zdrojov a niektoré z nich poukazujú na to, že Mercedes za sebou nemá najhladší prvý deň.

Mercedes sa tentokrát neskrýval a 15. februára (v deň 25. narodenín Georgea Russella) ukázal svetu skutočný monopost W14. Toto Wolff vzápätí médiám potvrdil, že pred nami stojí z veľkej časti auto, ktoré uvidíme na predsezónnych testoch i prvých pretekoch sezóny v Bahrajne.

Tu sa dostávame k prvej paralele s utorkovým predstavením Ferrari. Oba tímy síce ukázali skutočné autá a Ferrari dokonca zariskovalo do takej miery, že monopost poslalo hneď na trať v priamom prenose. Ani Mercedes a ani Ferrari však neposkytli takmer žiadne zábery na zadnú časť auta a difúzor. Zadná časť SF-23 sa v priamom prenose objavila len z veľmi úctivej vzdialenosti a Mercedes ju neukázal vôbec. Úplnej transparentnosti teda nie sme svedkami ani v roku 2023.

Podobne ako Ferrari, aj Mercedes sa vydal hneď po predstavení na trať na tzv. shakedown. Moderátorky Natalie Pinkhamová a Naomi Schiffová sľubovali fanúšikom Mercedesu ďalší obsah z premiéry nového W14 na trati. Toho sme sa však príliš nedočkali.

Počasie Mercedes príliš neposlúchalo. V stredu sa vydal na trať iba George Russell a absolvoval len pätnásť kilometrov. Nejednalo sa teda o filmovací deň, ale tzv. shakedown. Netušíme, aké mal Mercedes pôvodne plány, ale vieme, že týchto pätnásť kilometrov (na okruhu Silverstone to sú asi tri kolá) nebolo odjazdených v jednom kuse.

„Nový Mercedes W14 sa vydal na trať hneď po predstavení,“ opisuje významný deň tímu nemecký Auto Motor und Sport. „Tím si zarezervoval okruh Silverstone a George Russell sa vydal s už nie strieborným šípom na trať ako prvý. V chladných, ale spočiatku suchých podmienkach poskytol inžinierom príležitosť pozbierať prvé dáta.“

Neskôr však začalo pršať, čo Mercedesu skomplikovalo život a George, ktorý nepatrí k jazdcom najskúpejším na slovo, opísal svoju prvú skúsenosť s novým autom nasledovne: „Bol to hladký deň, ale ťažko povedať. Vlani sme ukončili prvú jazdu bez nejakých hlbších myšlienok, veľmi nám to vtedy skompromitovalo počasie,“ povedal Russell, ktorého cituje RaceFans.

„Musíte výsledky z dneška vnímať so štipkou soli a uistiť sa, že vás nič nevydesí a auto bude v Bahrajne fungovať. To bude skutočný test. Aj keď takéto dni, ako bol dnešok, absolvovať chcete, v podstate sú aj tak bezvýznamné,“ dodal.

„Všetko prebiehalo hladko. Dôležité je, že nedošlo k žiadnej dráme. So špeciálnymi pneumatikami a v týchto podmienkach je však učenie zakaždým limitované,“ povedal George, ktorého vyjadrenia cituje tentokrát Auto Motor und Sport.

Ten dostal otázku, či teda nové auto poskakuje alebo nie. Na to odpovedal stručným: „Uvidíme v Bahrajne,“ čo redaktora Auto Motor und Sportu trochu prekvapilo.

Nemcov však prekvapilo aj niečo iné. Síce nám v Mercedese sľúbili nejaký ten obsah z filmovacieho dňa, no na sociálnych sieťach sa toho veľa neobjavilo. Nevedno, či to bolo súčasťou plánu. Vieme však, že Mercedes sa vo štvrtok na trať vráti a tentoraz by už mal absolvovať „normálny“ filmovací deň, teda miesto pätnástich kilometrov by W14 mala najazdiť sto.

„Z prezentácie zverejnil Mercedes len zopár obrázkov. Až to vyzerá, akoby zatiaľ nechceli odkryť všetky karty,“ dodal AMuS.

S ešte zaujímavejším príspevkom však prišiel známy žurnalista Chris Medland, ktorý bol v Silverstone osobne prítomný. Jeho príspevok na sociálnych sieťach skutočne zaujal.

„Mercedes dnes v Silverstone odjazdil len pätnásť kilometrov, aby to mohol klasifikovať ako predvádzací deň. Skutočný filmovací deň a sto kilometrov v aute má naplánovaný až na štvrtok,“ napísal Medland.

„Tím narazil na ‚bežné bezvýznamné problémy‘, ktoré musí odstrániť, ale trvá na tom, že je to normálne – okruh si tím zarezervoval na oba dni, aby si nechal otvorené možnosti,“ dodal Medland.

Fantazírovať a špiritizovať nad všetkými týmito informáciami sa dá priam donekonečna. Úplnú pravdu sa však zrejme ani nedozvieme. Mercedes k prvým pätnástim kilometrom v novom aute zatiaľ nevydal žiadnu tlačovú správu. Očakávame ju však vo štvrtok po riadnom filmovacom dni.

Súvisiace články

Diskusia