logo F1online.skF1online.sk

Hamilton je z nového auta nadšený: Všetko to do seba krásne zapadá

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2023

Už takmer všetky monoposty sezóny 2023 uzreli svetlo sveta. Jedným z posledných zostal Mercedes, ktorý sa taktiež zaradil k tým odvážnejším a predstavil skutočné auto, nie iba maketu. Jednoduché, ale pekné predstavenie monopostu W14 sprevádzali krátke rozhovory so všetkými dôležitými persónami v tíme, z ktorých priam sálalo sústredenie pred dôležitou sezónou 2023.

Mercedes vo Formule 1 dlho dominoval. V rokoch 2021 a 2022 však partičke z Brackley najvyšší primát unikol. Vlani sa inžinieri pretrápili s odvážnym konceptom monopostu. Ten sa ukázal byť zložitejší, než si v Brackley pôvodne mysleli. Všetko zlé je však na niečo dobré a zvlášť ku koncu minulej sezóny ukazoval koncept Mercedesu skvelý potenciál.

Inžinieri sa tak rozhodli pokračovať a hoci ho do určitej miery pozmenili, môžeme povedať, že mu zostali verní. Obdobie očakávania novej sezóny tak dostáva ďalší náboj.

„Toto je najvzrušujúcejšia časť roka,“ povedal pri predstavení nového W14 Lewis Hamilton. „Pohybovať sa v továrni tento posledný týždeň, sledovať, ako sa z rôznych jej častí noria všetky tieto drobné diely a vidieť, ako do seba všetko krásne zapadá, tak pri tom všetkom len zostávate stáť v nemom úžase.“

„Môžete vidieť, akí sú dizajnéri a inžinieri úžasní a do akých detailov zachádzajú pri pohľade na motorový priestor a podobne. Všetko do seba dokonale zapadá, stĺpiky, krídlo, všetko,“ spieva ódu na svoj tím (ako to už pri predstavení každého tímu býva) Hamilton.

Najdôležitejšie však bude, čo predvedie nové auto na trati. Vlani to bol náročný štart, ale nádejný záver sezóny. Ešte v deň predstavenia chce Mercedes absolvovať tzv. shakedown, teda Lewis Hamilton i George Russell si s autom krátko zajazdia. Bol to práve filmovací deň, na ktorom Mercedes prvýkrát na vlastnej koži okúsil fenomén známy ako „porpoising“.

„Všetci sme netrpezliví až vyrazíme na trať a zistíme, ako sa auto správa,“ hovorí Hamilton. „A tiež sme zvedaví, ako sú na tom všetci ostatní.“

„Minule som sa až tak trochu zľakol. Na svete je takmer osem miliárd ľudí a len dvadsať z nás sa dostane až sem. Z tých dvadsiatich len dvaja môžu jazdiť za tento tím. Je to pocit veľkého vyznamenania.“

„Toto je určite najvzrušujúcejšia časť roka, najmä po všetkých tých minuloročných ťažkostiach,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia