logo F1online.sk

Haug sa zastal Vettela: S výnimkou Schumacherovej éry Ferrari neprerazilo už od Laudu

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2020

Na získanie titulu nestačí mať dobrého jazdca. O šampionátové víťazstvo sa musí v prvom rade pričiniť tím, a teda vytvoriť vhodné podmienky a postaviť monopost súci vyhrať šampionát. To sa podľa Norberta Hauga Scuderii nedarí už od sedemdesiatych rokov minulého storočia, čím sa zastáva aj Sebastiana Vettela, ktorému je pripisované zahodenie šancí v rokoch 2017 a hlavne 2018.

Na Sebastiana Vettela sa po jeho štyroch tituloch v Red Bulle hľadelo ako na nového Michaela Schumachera. Rovnako ako jeho legendárny nemecký kolega, aj Vettel počas svojej kariéry zamieril do Maranella. Keď však prišlo na úspechy, vyrovnať sa mu nedokázal.

Čo robil Schumacher lepšie ako Sebastian Vettel? “Všetci nazlostení povedia, že všetko. Ale to, samozrejme, nie je vôbec pravda,” odpovedá Norbert Haug, bývalý viceprezident Mercedesu-Benz Motorsport, pre sport1.de. “Tak, ako Mercedes dokázal vytvoriť prvotriedne podmienky na získavanie víťazstiev a titulov pre Lewisa Hamiltona, tak to v prípade Sebastiana Vettela nezvládlo Ferrari.”

Ferrari takto zlyhalo aj v prípade Fernanda Alonsa a mnohých pilotov pred ním, tvrdí: “Posledný titul pre Ferrari — a tí starší z nás si to ešte pamätajú — sa datuje do roku 2007.”

Vtedy zodvihol víťaznú trofej Kimi Räikkönen, podľa Hauga ale vďaka chybe McLarenu. “Keby sme neboli takí hlúpi a na VC Číny neposlali Lewisa Hamiltona do boxov, určite by nezostal trčať v štrku v nájazde do pitlane, a my by sme získali ten chýbajúci bodík v šampionáte.”

“Pred rokom 2007 sme zažili päť titulov Michaela Schumachera vo Ferrari za sebou — medzi sezónami 2000 a 2004. A 21 rokov predtým — od roku 1979 a Jodyho Schecktera — nič. Nie je teda trúfalé povedať, že Ferrari okrem Schumacherovej éry, od čias Nikiho Laudu a sedemdesiatych rokov, veľmi neprerazilo. Ja milujem a cením si Ferrari, ale žiadna láska či uznanie nemôže zatieniť fakty,” vyhlásil 67-ročný Nemec.

Posledné “neschumacherovské” jazdecké tituly získali skutočne Räikkönen, Scheckter a Lauda. V prípade konštruktérskych titulov je to trochu veselšie, Ferrari zvíťazilo v rokoch 2007 a 2008, a po Scheckterovi aj v rokoch 1982 a 1983.

Vettel tak svoje pôsobenie vo Ferrari ukončí bez titulu, pri mene mu budú aj naďalej svietiť “len” štyri majstrovské víťazstvá. Všetko ale mohlo byť aj inak… “So Sebastianom som počas toho, ako bol v Toro Rosso, rokoval. Ktovie, ako by história Formuly 1 vyzerala, keby sme sa vtedy dohodli. Ale v takej lige, akou je Formula 1, každý niekedy rokoval s každým. Tí, ktorí to nechcú priznať, si to len nechávajú pre seba. Ale je to pravda.”

Nemcova budúcnosť je momentálne nejasná. Ak máme veriť správam z Veľkej ceny Španielska, tak Vettel by mal zmluvu s Aston Martinom podpísať už tento víkend. Na druhej strane ale nemôžeme zabúdať na Sergia Péreza, ktorého silní sponzori spravia maximum preto, aby Mexičan v tíme zotrval. Kto túto bitku vyhrá, zatiaľ nevedno.

Čo by teraz odporučil Vettelovi Haug? “Brzdiť neskoro, na plyn ísť čím rýchlejšie a nevyletieť z trate. Ale vážne: Sebastian musí ukázať, že má svojho rýchleho a talentovaného kolegu Charlesa Leclerca pod kontrolou, alebo aspoň mu byť vyrovnaný. Každý, kto pravidelne zaostáva za svojím kolegom, je vo Formule 1 len druhou voľbou. To nie je žiadne moje pozorovanie, to je štandard.”