logo F1online.sk

Horner: Pokračovať s Hondou by bolo príliš komplikované

Masaši Jamamoto, Helmut Marko, Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Red Bull a Honda vytvorili vo Formule 1 majstrovské spojenie. Japonská automobilka sa po svojom návrate do športu v roku 2015 dlho trápila, avšak úspech sa napokon dostavil. Rakúsko-japonské spojenie už oslavovalo dva tituly a ďalšie ešte môže pridať. Po roku 2025 sa však definitívne skončí a Red Bull bude pokračovať s Fordom. Prečo sa v Milton Keynes napokon rozhodli takto objasnil Christian Horner.

Red Bull Powertrains dostáva prednosť. Keď sa Honda v roku 2020 nečakane rozhodla z Formuly 1 (opäť) odísť, nechceli v Milton Keynes opäť čeliť neistému osudu ako zákaznícky tím. Vznikol tak nový projekt, ktorého cieľom bolo vytvoriť prvý motor Red Bull. Tento už zdarne napreduje a vplýva aj na strategické rozhodnutia spoločnosti.

„S Hondou sme si užili naozaj skvelé úspechy a mali sme spolu skvelý vzťah, a to bude pokračovať až do konca roku 2025,“ vysvetlil šéf Red Bullu Christian Horner. „Ako tím, tak Honda, budú odovzdávať úplné maximum, aby sme nadviazali na naše spoločné úspechy.“

„Skúmali sme možnosť predĺžiť náš vzťah na roky 2026 a nasledujúce, ale po logistickej stránke by to bolo skrátka príliš komplikované,“ dodal Horner.

Ten nezabudol pripomenúť to, čo sme už viackrát spomínali aj my. Honda sa síce zaregistrovala u FIA ako dodávateľ pohonných jednotiek na rok 2026 a nasledujúce, ale to ešte neznamená, že japonská automobilka aj skutočne bude dodávať pohonné jednotky po roku 2025. Podanie prihlášky totiž nie je záväzné.

Síce sa už špekuluje, že Japonci rokujú s McLarenom i ďalšími nezávislými tímami, ale to ešte neznamená, že sa aj dohodnú. Nevieme pritom ani to, či Honda vôbec započala vývoj pohonnej jednotky v rámci nových pravidiel.

„Samozrejme, registrácia dodávateľa motorov ešte neznamená záväzok, že v roku 2026 ho skutočne uvidíme,“ pripomenul Horner.

„My budeme Honde určite priať do budúcna len to najlepšie. Existuje pritom jasná diferenciácia medzi programom Red Bull Powertrains na rok 2026, na ktorý sa Red Bull sústredí v spolupráci s Fordom, a úzkou spoluprácou s Hondou s cieľom získať čo najväčšiu výkonnosť zo súčasného motora do roku 2025,“ dodal Horner.

Súvisiace články