logo F1online.sk

Horner: Nechceme hŕstku robotov bez názoru

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 2. 2023

Medzinárodná automobilová federácia sa pred sezónou 2023 rozhodla prijať ďalšie nepopulárne až kontroverzné opatrenie, ktoré Formule 1 nebude veľmi lahodiť. Už sa ozývajú prvé varovné hlasy z radov šéfov tímov a jazdcov, ktoré vystríhajú pred rizikami “zalepovania úst”.

V tomto roku sa v Medzinárodnom športovom kódexe FIA objavil odstavec, ktorý športovcom prikazuje zdržať sa akýchkoľvek “politických, náboženských či osobných vyjadrení alebo komentárov”, pokiaľ niečo také nebudú mať vopred písomne schválené FIA.

Keďže k zmene, ktorej dopady stále nie sú celkom zrejmé a mnohí z nich majú skôr obavy, došlo v zime, tak sa k tejto téme vyjadrilo len málo osobností zo sveta Formuly 1. Reakcie nám začínajú pribúdať až teraz, v čase predstavovania nových monopostov.

V piatok sme mohli sledovať predstavenie Red Bullu, ktorého šéf Christian Horner nesúhlasí s novým nariadením, hoci uznáva, že nič netreba preháňať. “Dá sa na to pozrieť rôznymi spôsobmi. V prvom rade si myslím, že so športom by sa nemalo narábať ako s politickým nástrojom. Šport má zabávať, je v ňom istý prvok odpútania sa od reality.”

“Ale my v Red Bulle sme nikdy neobmedzovali slobodu slova, slobodu názorov našich jazdcov či možnosť vyjadriť sa. Podľa mňa tu ide o nájdenie balansu. V dnešnom svete má každý hlas, ktorý by nemal byť potláčaný, no všetko treba robiť zodpovedne. Nechceme tu mať hŕstku robotov bez názorov, ktorí chodia pretekať,” upozorňuje. “Ale ako vo všetkom, aj tu treba nájsť rozumný stred.”

O modernej Formule 1 sa už dlho hovorí ako o prehnane sterilnej. Každý pilot má naučené PR frázy, ktoré nikoho neurazia, ale ak ich naraz vypustí do sveta dvadsať pilotov, tak ani nikoho nenadchne. Ďalšie obmedzovanie slobody slova situáciu istotne nevylepší.

A hoci Maxa Verstappena nemôžeme zaradiť medzi “aktivistov” medzi jazdcami F1, aj on považuje novinku v športovom kódexe za nadbytočnú. “Každý je iný a niektorí jazdci svoj názor prezentujú častejšie ako iní. Ja až taký otvorený nie som. V prvom rade je pre jazdca už beztak dosť náročné naplno sa danej téme venovať a ubezpečiť sa, že poznáte všetky fakty.”

“Nemyslím si však, že toto je nutné. Touto cestou totiž ľuďom zakazujete prehovoriť, čo by podľa mňa malo byť dovolené. A ako som povedal, niektorí ľudia budú o niečo otvorenejší, iní nie. Ale asi je to trochu nadbytočné,” zamyslel sa úradujúci majster sveta.

Sergio Pérez stojí na rovnakom brehu rieky ako jeho tímový kolega. “Chceme byť sami sebou, chceme mať možnosť vyjadriť sa, ako len chceme. Každý máme svoje názory a aj inú vieru. Chápem tú politickú stránku veci, ale všetci by sme mali mať možnosť vyjadriť sa spôsobom, akým chceme. V športe je dôležité prejaviť sa. A myslím si, že pár mladších jazdcov bude mať trochu problém rozlíšiť, čo môžu a čo nesmú povedať. Podľa mňa to nie je správne, ale prediskutujeme to.”

Súvisiace články