logo F1online.sk

Petrov považuje Verstappenov titul pre absenciu ruských pretekárov za neplatný

Vitalij Petrov
© Twitter/SMP Racing
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 1. 2023

Bývalý pretekár Formuly 1 Vitalij Petrov prišiel s mimoriadne kontroverzným vyjadrením. V rozhovore pre ruské médiá uviedol, že titul Maxa Verstappena z roku 2022, ako aj iné motoršportové úspechy jazdcov, považuje za neplatné, nakoľko sa ruskí piloti nemohli zúčastniť jednotlivých motoršportových súťaží.

Vyjadrenie je kontroverzné už len z toho dôvodu, že sa ruskí jazdci súťaží zúčastniť mohli, no nesmeli pretekať pod ruskou vlajkou. Kontroverzné je však predovšetkým preto, že ruskí športovci platia len veľmi malú daň v porovnaní s tým, čo zažívajú pre ruskú agresiu v posledných mesiacoch obyvatelia Ukrajiny.

„Bez účasti Ruska nepovažujem ani jedného zo šampiónov alebo akýkoľvek olympijský titul za platný,“ uviedol Vitalij Petrov. „Musíme sa prestať báť našich ľudí a vrátiť Rusko do svetového športu.“

„Pre mňa je to neprijateľné, vôbec nechápem tú absurdnosť vnucovania určitých názorov ľuďom. Súčasnú situáciu môžeme využiť ako impulz pre rozvoj motoršportu, trénovať mladých ľudí a viesť ich ďalej do budúcnosti.“

„Sám som chcel celý život pretekať vo Formule 1, takže veľmi dobre rozumiem mladým jazdcom. Musia však byť trpezliví, cvičiť a neprestať veriť, aby keď prišla príležitosť vrátiť sa, boli všetci pripravení,“ dodal Petrov.

Jediným ruským pretekárom, ktorý má v súčasnosti podpísanú zmluvu s tímom F1, je Robert Švarcman, ktorý bude v roku 2023 plniť úlohu rezervného jazdca Ferrari. Švarcman však disponuje dvojitým rusko-izraelským občianstvom a preteká práve pod izraleskou vlajkou.