logo F1online.sk

Petrov nechápe zákaz ruských symbolov: Je to absurdné

Vitalij Petrov
© Twitter/SMP Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 2. 2021

Ako sme už informovali pred niekoľkými dňami, Svetová antidopingová agentúra pokračuje v trestaní ruských dopingových škandálov. Najnovšie rozšírila zákaz používania ruských národných symbolov aj na neolympijské športy, teda aj motoršport. Ban zo strany WADA teraz potvrdila i Ruská automobilová federácia.

Minimálne v roku 2021 tak ruský nováčik v službách Haasu, Nikita Mazepin, nemôže jazdiť pod ruskou vlajkou a v prípade víťazstva mu organizátori nezahrajú ruskú hymnu. Ruská automobilová verejnosť kroky WADA nechápe, najmä preto, že Mazepin žiadne antidopingové predpisy neporušil a jeho jediným „hriechom“ je jeho ruská národnosť.

„Je to totálne absurdné,“ vyhlásil bývalý pilot Renaultu a Caterhamu Vitalij Petrov. „Podľa mňa by každý športovec mal byť zodpovedný len za svoje vlastné prehrešky. Ak dopoval a bol prichytený, jedine vtedy môže byť obmedzený na svojich právach.“

„Pre mňa je úplne nepochopiteľné, že ruskí športovci, ktorí poctivo trénujú, vložia do toho celé svoje úsilie a riskujú vlastné zdravie, dostanú od WADA zákaz reprezentovať svoju krajinu alebo vypočuť si na vlastnú počesť národnú hymnu.“

„Som si istý, že Rusko proti tomu bude protestovať, pretože takto nemá zmysel pre naše deti vôbec športovať. Bude to len plytvanie času a energie, keď nakoniec nebudú môcť reprezentovať svoju krajinu,“ dodal Petrov.

Nateraz presne nevieme, akú bude mať tento zákaz presnú podobu, v oficiálnej grafike by sa totiž ruská vlajka objaviť mohla, keďže Mazepin preteká s licenciou od Ruskej automobilovej federácie, ktorej sa zákaz netýka. Isté je nateraz len to, že počas pódiovej ceremónie neuvidíme ruskú vlajku, ani nebudeme počuť ruskú hymnu, čo je však v prípade Mazepina málo pravdepodobné, keďže šance Haasu na umiestnenie v najlepšej trojke sú veľmi malé.