logo F1online.sk

Hamilton nechápe, prečo FIA vybrala Petrova: Určite mohli vybrať niekoho iného

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2020

Bývalý pilot Vitalij Petrov bude tento víkend jedným z komisárov Veľkej ceny Portugalska. Táto voľba prekvapila lídra šampionátu Lewisa Hamiltona, keďže Petrov sa pred časom trochu kontroverzne vyjadril na adresu niektorých tém, ktorým sa britský šampión dlhodobo venuje.

Petrov vo svojom septembrovom rozhovore pre portál Championat.com vyjadril na adresu Hamiltonovho rozhodnutia vziať si na pódiovú ceremóniu tričko vyzývajúce k uväzneniu policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú. Hovoril aj o rasizme, na ktorý piloti pred každými pretekmi poukazujú pokľaknutím počas národnej hymny.

„Podľa mňa je to zbytočné, rovnako ako vyzývať všetkých, aby pokľakli. Je to každého osobná vec,“ povedal Petrov na adresu Hamiltonovho trička s Breonnou. „Myslím, že väčšina ľudí ani nevedela, o čo s tým tričkom išlo, pokým im to nebolo vysvetlené. Čo ak sa niektorý z jazdcov prizná, že je gay, začne mávať dúhovou vlajkou a žiadať ostatných, aby sa stali homosexuálmi alebo niečo podobné? Príkladov môže byť mnoho a FIA by takéto niečo nemala dovoliť.“

„Keď som jazdil vo Formule 3000, vždy som so sebou brával na pódium helmu. Ale v GP2 bolo zobrať si helmu alebo vlajku so sebou na pódium zakázané – platili tam striktné protokoly. Dnes vo Formule 1 akoby organizátori stratili kontrolu. Myslím, že to zakážu.“

„Ak mám byť úprimný, nechápem ani tú ceremóniu s kľačaním. Podľa našej tradície sa kľačí len pri dvoch príležitostiach – pred Bohom v kostole a ak chcete požiadať dievča o ruku. Snažia sa tým poukázať na boj s rasizmom. Mentalita v Rusku je však iná, tu nemáme problémy, o ktorých Hamilton hovorí. Tu musíte rešpektovať každého človeka,“ povedal vtedy Petrov.

Bývalý pretekár teraz bude na okruhu pôsobiť v úlohe komisára veľkej ceny. Jeho angažovanie bolo po týchto vyjadreniach pre Hamiltona prekvapením.

„Nevidel som všetky jeho vyjadrenia, niektoré z nich ste teraz prečítali. Ale áno, prekvapuje ma, že najali niekoho s takýmito názormi a veľmi nahlas hovorí o veciach, s ktorými sa snažíme bojovať,“ povedal Hamilton.

„Radšej sa o tom porozprávajte s nimi, naozaj. Ja s tým nemôžem nič urobiť.“

Formula 1 pred sezónou spustila iniciatívu #WeRaceAsOne, ktorej agenda sa týka aj problému diverzity v športe. Podľa Hamiltona sú Petrovove názory v rozpore s tým, čo sa Formula 1 snaží dosiahnuť.

„Mali by sme byť ľuďmi, ktorí idú s dobou, rozumejú dobe, v ktorej žijeme a sú citliví k témam, ktoré nás obklopujú. Nechápem, aký bol ich cieľ alebo prečo je tu. Určite to nie je tak, že by si nemohli vybrať niekoho iného,“ dodal Hamilton.