logo F1online.sk

Wolff na Abú Zabí neprestáva myslieť: Nebola v tom žiadna športová férovosť

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Rozhodne jeden z najpamätnejších momentov pre tento šport. Môžeme však povedať, že aj jeden z najťažších? Po športovej stránke určite, ale na svete by ste asi ťažko hľadali šport, ktorý by bol svedkom toľkých osobných utrpení, bolesti, zranení a smrti. Fanúšikov Red Bullu, Mercedesu a vlastne celej Formuly 1 však spája jedno, na 12. december 2021 nikdy nezabudnú.

Každý má na ten deň svoj názor i spomienku, niektorí veselú, iní nešťastnú. Táto udalosť rozpolila Formulu 1 a dá sa povedať, že ju nemalým spôsobom aj ovplyvnila. Chyby rozhodcov ku každému športu neodmysliteľne patria, ale konanie Michaela Masiho v ten večer nie každý vníma ako ľudské zlyhanie.

„Po Abú Zabí to bolo ťažké,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff v rozhovore pre The Times. „Vždy som mal rád ten známy princíp, že stopky nikdy neklamú; víťazný tím si zaslúži byť šampiónom.“

„Toto však bolo iné. V závere pretekov jeden človek prijal rozhodnutia, ktoré nikde v pravidlách nemali oporu a boli také drastické, až z toho vznikol tento neuveriteľný výsledok.“

„Bol to moment, keď tento šport prestanete milovať… nebola v tom žiadna športová férovosť,“ dodal Wolff.

Lewisa Hamiltona to stálo titul, vtedajšieho riaditeľa pretekov Michaela Masiho prácu a FIA dodnes nenašla riešenia, ktoré by niečomu takému dokázali zamedziť. „FIA ho odvolala z funkcie, pretože išlo o ľudskú chybu. Ale už je to za nami. Stále o tom veľa premýšľam, ale nie s hnevom; je len nepochopiteľné, ako k tomu došlo,“ povedal šéf Mercedesu.