logo F1online.sk

Wolff nevylučuje, že Vowles v budúcnosti prevezme Mercedes

James Vowles
© Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2023

Jeden z najdôležitejších predstaviteľov Mercedesu za poslednú dekádu James Vowles sa sťahuje do Williamsu, kde nahradí vo funkcii šéfa tímu Josta Capita. Doterajší strategický riaditeľ tímu z Brackley sa za kormidlo jedného z celkov štartového poľa postaví vôbec po prvýkrát. Toto Wolff verí, že sa Vowlesovi vo Williamse bude dariť. Hoci to nie je na programe dňa, nevylučuje, že sa Brit do Mercedesu jedného dňa vráti – pravdepodobne už ako tímový „principál“.

O tom, že sa Vowles stane novým šéfom Williamsu, sme sa dozvedeli len pred týždňom. Brit už nejaké obdobie vykazoval ambície kariérne sa posunúť, no keďže Mercedesu vládne Toto Wolff, musel sa obzerať po iných možnostiach. Nakoniec zamieril do tímu z Grove, kde zaplnil miesto po odchádzajúcom Jostovi Capitovi.

Keď bola nedávno Wolffovi položená otázka, či sa Vowles jedného dňa do Mercedesu vráti, už ako šéf tímu, Rakúšan to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Nikdy nehovor nikdy,“ poznamenal Wolff. „James je skvelý. Dúfam, že bude vo funkcii šéfa tímu vo Williamse pôsobiť dlho a že ho po úspešných víkendoch uvidíme na tlačových konferenciách. Mohol by tam pôsobiť, rovnako ako ja v Mercedese, desať rokov.“

„Vtáka musíte nechať vyletieť z hniezda a nechať ho ísť svojou vlastnou cestou a nie očakávať, že sa v tomto štádiu vráti.“

Wolff však pripúšťa, že ak pri svojej práci spozoruje v budúcnosti nedostatky a nájde niekoho, kto by sa jej vedel zhostiť lepšie, bude ochotný mu prenechať stoličku.

„Učinil som krok, na základe ktorého už nie som len zamestnancom. Moje rozhodnutie byť tímovým akcionárom je dlhodobé.“

„Stále skúmam, čo všetko môžem urobiť pre spoločnosť. Ak jedného dňa uvidím, že sú v nejakej oblasti nedostatky, či už po športovej, technickej, obchodnej alebo politickej stránke, nebudem váhať ani sekundu s vymenovaním niekoho, kto by prevzal moju úlohu.“

„Ako spoluvlastník mám predovšetkým záujem, aby tím prosperoval a aby sme boli na víťaznej ceste. To je 90% toho, čo robím. Zvyšných 10% predstavuje obchodný alebo finančný rozvoj spoločnosti,“ dodal Wolff.

Súvisiace články