logo F1online.sk

F1 a AWS: Najrýchlejším jazdcom od roku 1983 bol Senna

Ayrton Senna
© Twitter/F1
Ladislav Király
Ladislav Király18. 8. 2020

Nekonečná debata a neriešiteľná otázka: Kto bol najrýchlejším jazdcom histórie Formuly 1? Vedenie športu sa v spolupráci s Amazon Web Services (AWS) pokúsilo rozlúsknuť dáta, ktoré sú dostupné od roku 1983 a spraviť tabuľku najrýchlejších jazdcov z hľadiska jedného kola.

Vybudovanie algoritmu trvalo podľa tlačovej správy celý rok. Vďaka dátam sa porovnávajú kvalifikačné výkony jednotlivých jazdcov v porovnaní s ich tímovými kolegami, čo znamená, že aj ten, kto sedí, respektíve sedel v slabom aute, má šancu na dobré umiestnenie.

Tím ľudí ako Rob Smedley, Dean Locke či Priya Ponnapalli sa zaoberal aj tým, aby zohľadnil havárie, poruchy áut, zmenu poveternostných podmienok a dokonca aj vek pretekárov. Tabuľka má napokon ukazovať len čistú rýchlosť, nie manažment pneumatík, nie pretekovú silu, ale len maximum, ktoré bol pilot schopný dostať z jedného kola.

Ranking je postavený tak, ako keby sa konala hypotetická kvalifikácia. V nej by to podľa odborníkov dopadlo tak, že v rovnakých podmienkach by vyhral Ayrton Senna, druhý Michael Schumacher by stratil 114 a tretí Lewis Hamilton 275 tisícin sekundy.

Celé poradie nájdete v priloženej tabuľke…

F1.com