logo F1online.sk

Magnussen o vyhliadkach Haasu: Verím, že sme späť v hre a že nás čaká svetlá budúcnosť

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2023

Zatiaľ čo sa Haas v roku 2021 po výkonnostnej stránke výrazne trápil, ročník 2022 sa, aspoň spočiatku, niesol v úplne inom duchu. Americký tím sa pravidelne ocital na bodovaných priečkach, a to najmä zásluhou navrátilca Kevina Magnussena. Dán chce v dobre nastolenom trende pokračovať a verí, že Haas bude v ďalších rokoch už len napredovať.

Magnussen sa vrátil do F1 po ročnej odmlke, aj zásluhou pre neho priaznivých okolností. Po tom, čo sa totiž rozpútala vojna na Ukrajine, sa Haas rozhodol predčasne ukončiť kontrakt s Rusom Nikitom Mazepinom. Šancu tak dostal Dán a rozhodne nesklamal. Vo svojich „comebackových“ pretekoch skončil na piatom mieste a výrazne sa blysol aj v závere ročníka, keď ovládol kvalifikáciu v Brazílii.

Hoci Dán na dvanásť mesiacov Haas opustil, nepostrehol, že by sa počas jeho neprítomnosti atmosféra v americkom tíme výrazne zmenila.

„Stále sa cítim byť v rovnakom tíme, ale je to veľmi dynamická záležitosť,“ poznamenal Kevin Magnussen pre Motorsport.com. „V tíme sa stalo veľa rôznych vecí. Myslím si, že Haas zažil v tomto roku dobrý reštart. Vrátili sme sa do stredu poľa, získali sme pole position.“

„Dúfam, že to celý tím výrazne povzbudí a skutočne začneme veriť v to, že sme späť v hre a že nás čaká svetlá budúcnosť.“

Aby tím po výkonnostnej stránke napredoval, musí byť v prvom rade finančne zabezpečený. K tomu má napomôcť nový hlavný sponzor MoneyGram, vďaka ktorému bude americká stajňa atakovať rozpočtový strop.

Magnussen verí, že ak pôjde všetko ako má, tím zaznamená progres. Pár rokov to však potrvá.

„Tím má za sebou niekoľko ťažkých rokov,“ vyslovil sa Magnussen. „Niektorí ľudia odišli a my sme prijali niekoľko nových ľudí. Tím sa potrebuje usadiť, pretože keď do neho dostanete nových ľudí, ktorí sú síce veľmi talentovaní a schopní, chvíľu potrvá, kým sa usadia. Myslím si, že aj to bolo súčasťou tohtoročného procesu – zostaviť tím a potom sa usadiť. Dôjde k tomu. Už sa to do určitej miery stalo a dôjde k tomu počas zimy.“

Napriek tomu, že je Haas s minulým ročníkom spokojný, môže si sypať popol na hlavu za to, že nestačil rýchlejšie vyvíjať. V nadchádzajúcich sezónach bude musieť v tejto oblasti popracovať.

„V roku 2022 sme priniesli len jednu aktualizáciu. Dúfajme, že naši aero chlapci sa pokúsia v budúcej sezóne priniesť viac vylepšení, vďaka ktorým sa zvýši výkon auta. Taktiež sa budeme musieť zamerať na to, aby sme sa zlepšili aj v ostatných oblastiach – vo všetkom, čo robíme na trati, v stratégii, v prevádzke či v zástavkách v boxoch. Vo veľa veciach vidím priestor na zlepšenie,“ dodal Magnussen.

Súvisiace články