logo F1online.sk

Dorilton chce do Williamsu investovať správnu sumu peňazí, hovorí Vowles

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2023

Štyrikrát na poslednom mieste za posledných päť rokov. Williams bol kedysi synonymom brilantných myšlienok a úspechu, teraz sa povesť tejto značky rozkladá a nič na tom nezmenili ani noví majitelia alebo zmena technický pravidiel. Teraz došlo k ďalšiemu zásadnému rezu, a síce vymenovaniu bývalého dôležitého muža Mercedesu Jamesa Vowlesa za nového bossa stajne.

Niekdajší hlavný stratég Mercedesu sám priznal, že po pozícii šéfa tímu poškuľoval už nejaký čas. Teraz sa mu tento sen splnil, keď prišla ponuka z Williamsu. Netreba pritom nijak zvlášť podčiarkovať, že v Grove ho čaká veľmi náročná úloha. Dlhodobo najslabší tím vo Formule 1 musí premeniť na fungujúcu organizáciu dosahujúcu aspoň čiastkové úspechy.

„Ťažko povedať, čo je v tomto tíme nesprávne, pretože v čase keď tu s vami hovorím, som do továrne ešte ani nevkročil,“ povedal Vowles novinárom pri príležitosti svojho vymenovania do novej funkcie. „Môj kontakt s tímom bol doteraz účelovo dosť obmedzený.“

„Zlepšenie však nepríde z roka na rok pokiaľ sa nezmení to, čo sa momentálne deje. Zmena kultúry, zmena metód a systémov. Mám podozrenie, že do značnej miery to spočívalo v tom, že pred niekoľkými rokmi tím nedisponoval silou majiteľov Dorilton Capital. Spoločnosť chce do tímu investovať správnu sumu peňazí a urobiť z neho prominentný celok. Zrejme je férové povedať, že pred pár rokmi to o Williamse neplatilo. Kým sa však dopad investícií prejaví, nejaký čas to potrvá,“ dodal Vowles.

Ten prichádza do Williamsu z Mercedesu, kde dlhé roky všetko klapalo ako hodinky a úspechy prichádzali ako na bežiacom páse. Prechod z najsilnejšej do najslabšej organizácie môže spôsobiť veľký šok, ale sám Vowles pripomína, že nemá skúsenosti len z víťazných a úspešných tímov.

„Ja som jednou zo zmien v tejto stajni, ale jeden človek sám nič nezmôže. Potrebujeme posilniť náš technický tím, ale tiež umožniť nesmierne talentovaným ľuďom vo vnútri prejaviť sa a zažiariť. Mám podozrenie, že prostredie vo vnútri stajne tomu nebolo po určitú dobu naklonené,“ hovorí Vowles.

„Bol som svedkom zlyhaní, ktoré mnohí z vás verejne sledovali. Aj pred príchodom Mercedesu boli obdobia, keď sme lavírovali vo veľmi zlej pozícii a nebodovali aj dvanásť pretekov v rade.“

„Naučíte sa však, že potrebujete tímu vštepiť kultúru, v ktorej si každý uvedomí, že potrebujete rásť, potrebujete sa spoločne posúvať dopredu a musí to byť veľký jeden koordinovaný pohyb. A mám silné podozrenie, že sa dostali do situácie, keď táto spolupráca nie je taká dobrá, aká by mohla alebo mala byť jednoducho preto, že dlhé roky bolesti to v tomto tíme zakorenili,“ dodal Vowles.

Súvisiace články