logo F1online.sk

Virtuálne preteky v Le Mans sa premenili na frašku, Verstappen to označil za „cirkus“

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2023

Virtuálne preteky na 24 hodín Le Mans sú uprostred zimnej prestávky významnou udalosťou. Keďže je väčšina motoristických sérií uložená na „zimný spánok“, prilákali preteky opäť značnú pozornosť, zvlášť pri účasti Maxa Verstappena a jeho tímu Redline, ktorý bol aj v tomto roku jedným z hlavných favoritov na celkové prvenstvo. Veci však nešli podľa predstáv a Max si počas tohtoročnej edície „užil“ poriadnu dávku frustrácie.

Holandský pretekár sa dosť rozohnil a mal k tomu dôvod. Preteky sa totiž zmenili na hitparádu technických problémov. Hráčov neustále odpájalo zo serverov, počas pretekov sa objavili červené vlajky a ďalšie technické problémy.

Postihlo to aj posádku s číslom 1 tímu Redline, ktorá mala na tomto podujatí potvrdiť zisk celkového prvenstva v šampionáte a plánovala to ozdobiť víťazstvom na 24-hodinových pretekoch. Nič také sa však nestalo a posádka zápasila s technickými problémami na strane organizátorov. Max Verstappen to mohol len bezmocne sledovať a jeho slová v živom prenose dokonalo dokumentujú mieru jeho frustrácie.

„Hovoria, že je to neuveriteľná smola, ale toto je neschopnosť,“ prehlásil Verstappen. „Nedokážu dostať pod kontrolu ani vlastnú hru, pritom je to už po tretíkrát, čo mi spadla počas týchto pretekov. Je to tiež naposledy, čo sa týchto pretekov vôbec zúčastňujem.“

„Aký to má vôbec význam? Pripravujete sa na to päť mesiacov, snažíte sa získať titul, v celkovom hodnotení ste na prvom mieste, snažíte sa zvíťaziť v týchto pretekoch, na ktoré sa pre zmenu pripravujete dva mesiace a oni to potom takto riadia.“

„Boli tam dve červené vlajky, pripísali to na vrub – ani neviem, ako to nazvali – DDoSing servera alebo niečo také. Potom zrušili dážď, pretože to má vraj zásadný vplyv a aj napriek tomu ľudí naďalej odpája z hry. Zasiahlo to aj nás a oni to nedokážu vyriešiť, pretože na to by potrebovali odpojiť ešte viac ľudí,“ povedal Verstappen s ironickým smiechom.

„Úprimne, toto je jeden vtip, nemôžete to nazvať ani preteky, ale cirkus. Preto radšej odstúpime z pretekov. Nemá predsa zmysel jazdiť šesť hodín na pätnástom mieste. Potupilo to všetko naše tímové úsilie. Dúfam, že organizátori sa zamyslia nad tým, ako chcú v týchto pretekoch pokračovať, pretože s touto platformou to nebude fungovať.“

„A je to, koniec hry. Myslím si, že by som mal väčšiu šancu vyhrať, keby som šiel do kasína vo Vegas. Asi tú hru úplne odinštalujem, aspoň si tak v počítači uvoľním nejaké miesto a dúfam, že to urobia všetci,“ dodal.

Jeho posádka z pretekov nakoniec odstúpila, takže skončia bez bodu. Preteky nakoniec ovládla posádka s číslom 2, teda tímoví kolegovia „Verstappenovcov“ z tímu Redline. Max a jeho spolubojovníci zároveň prišli o celkové prvenstvo v šampionáte. Potvrdenie titulu sa pritom pred pretekmi zdalo ako formalita. Celkové prvenstvo bude nakoniec patriť posádke s číslom 20 z tímu Porsche Coanda.

Sám Verstappen pritom v sobotu pri štarte potvrdil svoje kvality aj za volantom virtuálneho pretekárskeho auta, keď zo štvrtého miesta vystrelil a v prvej zákrute sa ujal vedenia.

Súvisiace články