logo F1online.sk

Nie je to až taký veľký krok, myslí si Vowles

James Vowles
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2023

Keď Williams pred niekoľkými týždňami vyhodil šéfa tímu Josta Capita a s ním aj technického riaditeľa Françoisa-Xaviera Demaisona, potom celé týždne čakali v Grove na vymenovanie náhrady, nejeden nadobudol dojem, či majitelia stajne vôbec vedia, čo robia. Vymenovanie bývalého top manažéra Mercedesu Jamesa Vowlesa však tento týždeň príjemne prekvapilo aj najväčších kritikov.

Jeden z „Brackley Boys“ opúšťa Brackley. Vowles, Andrew Shovlin a Ron Meadows nepôsobili vo Formule 1 inde než v Brackley. Či už sa tunajší tím volal BAR, Honda, Brawn alebo Mercedes, Vowles prechádzal cez jeho brány ako jeden z najlojálnejších mužov. Teraz sa však po dlhých rokoch predsa len rozhodol pre zmenu a prijal ponuku viesť legendárny Williams.

Vowles má vo Formule 1 ohromné skúsenosti. Keď sa v roku 2009 v Brackley po odchode Hondy prepúšťalo a tímu sa ujal jeho šéf Ross Brawn, zaujal James pozíciu hlavného stratéga v personálne oklieštenej stajni a v tejto zotrval prakticky až do tohto týždňa, keď ho Williams oznámil ako svojho nového šéfa.

„S Williamsom som sa bavil posledný mesiac alebo tak nejak. Je celkom jasné, že vo vnútri tohto športu máme všetci vybudované vzťahy, takže rozhovory neboli vôbec chladné. Z mojej strany však debaty naberali rýchly spád, pretože je to neuveriteľná príležitosť a myslím si, že ju dokážem zvládnuť,“ povedal novinárom po svojom vymenovaní Vowles.

„Po niekoľkých stretnutiach s predstavenstvom sme sa Williams i ja zhodli, že to do seba zapadne veľmi, veľmi dobre. Skutočne sme zistili, že panuje neuveriteľná zhoda v predstavách o spôsobe práce, spôsobe myslenia, spôsobe, ako chceme pristúpiť ku kultúre, ľuďom, systémom a podobne.“

„V tom okamihu som do debaty zapojil aj Tota, aby som ho oboznámil s mojimi túžbami a želaniami,“ dodal. Vowles.

Jeho už bývalý šéf vraj nemal žiadne námietky. Svedčí o tom aj skutočnosť, že Jamesa prepustil okamžite a nemusel absolvovať žiadnu „výpovednú dobu“. „Keď mám byť férový, tak sa o tom Toto dozvedel neskoro, niekedy pred pár týždňami, skrátka až po novom roku. Podľa mňa na to už ani nemohol reagovať lepšie. Prijal to naozaj dobre,“ hovorí Vowles.

„V Mercedese vedeli, že je to strata, ale v konečnom dôsledku aj zisk, pretože Williams je pre mňa veľký skok. Preto podľa mňa vidíte takúto spoluprácu,“ dodal.

Novopečený šéf Williamsu síce hovorí, že je to veľký skok, ale zároveň dodáva, že zas nie až taký veľký. Hlavne z politického hľadiska sa bude musieť určite prispôsobiť, keďže doteraz pracoval ako „čistokrvný inžinier“ a politickú stránku mali v Mercedese na starosti iní. Na druhej strane, v tomto smere mal len tých najlepších učiteľov.

„Je to krok, je to skok, ale podľa mňa to zas nie je taký masívny krok,“ povedal Vowles. „Myslím si, že cesta smerom k šéfovi stajne patrila k tým, ktoré boli v mojej hlave mnoho rokov. Toto a Mercedes boli ku mne fantastickí a vydláždili mi k tomu cestu.“

Súvisiace články