logo F1online.sk

Mercedes za Vowlesa náhradu nehľadá, jeho úlohy sa prerozdelia

Andrew Shovlin a James Vowles
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2023

James Vowles po dvadsiatich rokoch opúšťa Mercedes, stane sa totiž novým šéfom Williamsu. Tím z Brackley tak príde o svojho strategického riaditeľa. Zdá sa však, že sa ho nahradiť nechystá. Namiesto toho jeho úlohy prerozdelí medzi ostatných stratégov.

Hoci sa Brit od polovice minulého roka väčšmi zameriaval na juniorský program a zmluvy než na stratégiu, zdá sa, že sa so svojou novou pozíciou neuspokojil a na novú výzvu v podobe Williamsu bez váhania kývol.

Vowles a Mercedes sa však rozchádzajú v dobrom a o celej veci už s predstihom hovorili. Nemecký celok tak nie je nepripravený, Vowlesove úlohy sa rozdelia medzi deviatich stratégov.

„Na nič sme nezabudli, pretože sme už niekoľko rokov diskutovali o tom, kto sa stane Vowlesovým nástupcom v tejto oblasti,“ uviedol Toto Wolff. „Veľmi sme sa spoliehali na Jamesovu prezieravosť , a preto sme pred niekoľkými rokmi začali klásť dôraz na to, aby sme vedeli byť prezieraví aj vtedy, keď sa James rozhodne robiť niečo iné, či už v Mercedese alebo mimo neho. James bol v tom, čo robil, veľmi dobrý.“

„V súčasnosti máme mimoriadne talentovaný tím stratégov, ktorý pozostáva z deviatich ľudí. Niektorí sú veľmi skúsení a nie je ich vidieť v prvej línii, iní zase vyrástli v rámci organizácie.“

„Za posledných šesť mesiacov riadili stratégiu sami a predtým pod Jamesovým dohľadom. Ohľadom budúcnosti som preto optimistický. Nie je to tak, že by sme boli zrazu oslabení.“

Medzi prvými, s ktorými hovoril Wolff o odchode Vowlesa, bol pochopiteľne Lewis Hamilton. Sedemnásobný majster sveta bol z jeho nového angažmánu potešený.

„Tento týždeň som mu [Hamiltonovi] povedal, že k tomu dôjde, a je s tým úplne v pohode,“ poznamenal Wolff. „Myslím si, že jeho prvá veta bola: ´To je pre Jamesa úžasná príležitosť!´.”

Obdobne pozitívnu reakciu obdržal od Hamiltona aj samotný Vowles.

„Volal som mu minulú noc a toto boli prvé slová, ktoré vyšli z jeho úst,“ povedal. „Neurážal ma a ani mi nepovedal, že je sklamaný. Bolo to presne naopak.“

„Povedal by som, že som mal veľké šťastie. Takmer všetci z Mercedesu, s ktorými som hovoril, boli z toho neuveriteľne šťastní,“ doplnil Vowles.

Súvisiace články