logo F1online.sk

Freitas aj Wittich dostali padáka, pokračovať budeme s novými riaditeľmi pretekov

Štartový rošt, po štarte VC Japonska 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2023

Nemali by sme si myslieť, že nič horšie ako Veľká cena Abú Zabí 2021 sa už vo Formule 1 nemôže stať. V skutočnosti sme boli v tomto roku svedkami ďalších veľkých „prúserov“, ktoré však nemali taký dopad, keďže o titule sa nerozhodovalo do posledného kola. Po fiasku v Abú Zabí 2021 spustila FIA zaujímavý experiment a podľa španielskeho denníka Marca skončil ďalšími výpoveďami.

Zrejme nebudeme príliš trúfalí, keď povieme, že Medzinárodnú automobilovú federáciu postihla dokonalá karma. FIA dobre vedela, že na fiasku z Abú Zabí nesie svoj diel viny, ale celú záležitosť nakoniec na verejnosti odprezentovala ako zlyhanie ľudského faktora.

Nové vedenie Medzinárodnej automobilovej federácie pod vedením nového prezidenta Mohameda bin Sulajema si na bývalom riaditeľovi pretekov Michaelovi Masim umyla ruky, prakticky všetko hodili naňho a poslali ho kade ľahšie. To by možno nebol ešte taký problém, keby FIA počas nasledujúcich dvanástich mesiacov nezistila, aká zložitá táto práca je.

Aby riaditeľovi pretekov trochu odľahčili, prišli s nápadom vymenovať hneď dvoch jeho nástupcov. Niels Wittich a Eduardo Freitas sa mali pri riaditeľovaní striedať, avšak problémy pokračovali. Ten najväčší sa odohral na Veľkej cene Japonska, keď na trať vstúpil žeriav, hoci štartové pole ešte nebolo zoradené vo vláčiku za safety carom a Pierre Gasly ťažkú techniku a ľudí v jej okolí minul rýchlosťou okolo 200 kilometrov za hodinu.

Po tomto incidente uzrela svetlo sveta informácia, že Freitas, ktorý v Japonsku preteky viedol, si už „nezapíska“ a do konca sezóny bude šéfovať už len Wittich. Trvalo však presne dva týždne a veľkej chyby sa dopustil aj on. Na Veľkej cene USA totiž nesprávne inštruoval tím Haas, ktorý chcel podať protest proti Fernandovi Alonsovi a tímu Alpine. Ten totiž po kolízii s Lancom Strollom jazdil s poškodeným monopostom a protest Haasu nakoniec stroskotal práve kvôli procesnému pochybeniu a zlej informácii strany riaditeľa pretekov. Wittich tak priamo ovplyvnil konečné poradie v pretekoch, čo sa mohlo ľahko stať aj v boji o titul.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem sa v týchto dňoch prišiel pozrieť na slávnu dakarskú rely do Saudskej Arábie, kde čelil mnohým zvedavým otázkam novinárov. Jedna z nich znela, či bude súčasné duo riaditeľov pretekov pokračovať vo svojej funkcii, na čo Sulajem, citovaný španielskym denníkom Marca, odpovedal jednoznačným: „Nie.“

„Práve prebieha proces a máme tím, ktorý pracuje na školení nových riaditeľov pretekov a ďalších funkcionárov.“

„Nemôžete mať len jedného riaditeľa pretekov. Myslím si, že musíme mať aj druhú možnosť, pretože čo ak sa niečo stane? Ak chceme posilniť náš šport, musíme byť pripravení na všetky nepredvídané eventuality. Vždy verím, že na svete viete nájsť niekoho ešte lepšieho, ešte lepšieho pretekového riaditeľa… Náš tím ich pripravuje a ja vám môžem takto na záznam sľúbiť, že ich budeme mať,“ prehlásil Sulajem odvážne.

Ten tiež dostal otázku, či Michael Masi už nadobro opustil FIA. „Bolo to jeho rozhodnutie. Ľudské chyby sa stávajú a on nechcel pokračovať. Keď mu prichádzali vyhrážky na sociálnych sieťach, hovoril som s ním a povedal mu, že to nie je spravodlivé a FIA ho podporí,“ prehlásil prezident FIA.

„Aj mne samotnému sa vyhrážali, že mám zmeniť výsledky Veľkej ceny Abú Zabí. Musíme byť súdržní, aby sociálne siete neohrozili budúcnosť nášho športu,“ dodal.