logo F1online.sk

Van der Garde: Freitas je prísny chlapík, pravidlá sú pravidlá

Eduardo Freitas
© Twitter/WEC
Milan Kubala
Milan Kubala6. 3. 2022

Formula 1 má dvoch nových pretekových riaditeľov. Jedným z nich je Portugalčan Eduardo Freitas, ktorý podľa Gieda van der Garda dokáže narobiť počas veľkej ceny poriadok bez toho, aby niekomu dával priestor na spochybňovanie jeho rozhodnutí.

Eduardo Freitas má na pozícii riaditeľa pretekov už viac ako 20 rokov skúseností. Spočiatku pracoval ako traťový maršál, neskôr sa stal riaditeľom pretekov v šampionátoch GT a európskych cestovných áut, a napokon zakotvil v sérii WEC.

Teraz ho čaká úplne nová výzva, spolu s Nielsom Wittichom vo Formule 1 nahradia Michaela Masiho. Ich poradcom bude bývalá pravá ruka Charlieho Whitinga Herbie Blash a podporovať ich bude aj virtuálne riaditeľstvo pretekov, ktoré bude skúmať všetky zábery z incidentov a podľa toho radiť riaditeľovi. V padoku sa už ustálilo pripodobňovanie k futbalovému VAR.

Aký je vlastne Eduardo Freitas a čo od neho môžeme očakávať? Na túto otázku odpovedal Giedo van der Garde v rozhovore pre racingnews365.nl. “Freitas? Je to dobrý pretekový riaditeľ. Poznám ho už niekoľko rokov. Je to prísny chlapík, pre ktorého pravidlá sú pravidlá. Ak ich nedodržíte, potrestá vás!”

Ako sme však už načrtli, od novej sezóny to nebude všetko len o riaditeľovi pretekov. Svoje slovo budú mať rovnako ako doteraz, samozrejme, aj komisári, no netreba zabúdať na niekoľko pomocníkov a poradcov, ktorí mu budú radiť.

“Myslím si, že interne v rámci FIA je dôležité zapracovať na tom, kto bude jeho pravou a ľavou rukou. Považujem za dôležité, aby tam bol nejaký bývalý pilot, ktorý bude všetko sledovať. Platí to najmä o pretekových incidentoch a posudzovaní, kto spravil čo nesprávne…” uvažuje van der Garde. “Pretekár sa na veci pozerá trochu inak ako riaditeľ pretekov, ktorý azda niečo odjazdil, ale nebola to jeho primárna práca.”

“A musí to byť dobrá kombinácia. Každý rok by mali vybrať dvoch alebo troch pilotov a striedať ich. Následne každý ponúkne svoj názor na to, čo sa deje na trati,” predostrel svoju predstavu 36-ročný Holanďan.

Giedo van der Garde zmeny víta, no napokon predsa len vyjadril ľútosť nad tým, že Michael Masi musel odísť. “Je to škoda, pretože vlani začali byť tie preteky vzrušujúce a ohromujúce. Koniec-koncov je to však na novom prezidentovi FIA, aby sa rozhodol. Freitas je určite dobrou voľbou, je to schopný muž. Všetko dokáže dobre povysvetľovať a v posledných rokoch začal byť po stránke penalizácií aj trochu miernejší a s jazdcami viac spolupracuje.”