logo F1online.sk

Wittich aj Freitas pozitívni na COVID. FIA vraj nemá pripraveného náhradníka

FIA
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2022

Keď ani dvaja riaditelia pretekov nestačia. V stredu večer prišla britská televízia Sky Sports s informáciou, že obaja riaditelia pretekov Niels Wittich aj Eduardo Freitas mali pozitívny test na COVID-19. Pozitivitu u prvého menovaného potvrdil portálu RacingNews365.com aj ich zdroj zvnútra FIA, ktorá bude mať asi v najbližších dňoch veľmi veľa práce.

Premiérová Veľká cena Miami je síce ešte pomerne vzdialená, no stále existuje riziko, že by sa ani jeden z menovaných pánov nemusel uzdraviť. To v kuloároch spôsobilo menšie zmätenie, pretože ani Sky a ani RN365.com nedokázali povedať, čo by sa stalo, keby ani jeden z nich nemohol o týždeň nastúpiť. FIA síce v tomto roku prišla s novinkou, keď vymenovala hneď dvoch riaditeľov, avšak už zrejme nie je pripravená na skutočnosť, že by boli práceneschopní obaja súčasne.

„Pre ľudí cestujúcich do Spojených štátov platí povinnosť preukázať sa negatívnym testom nie starším ako jeden deň pred príchodom do krajiny,“ uvádza Sky. Je pritom známe, že najneskôr vo štvrtok už musí byť riaditeľ pretekov na svojom mieste.

Britská televízia sa so žiadosťou o stanovisko obrátila aj na samotnú FIA, ktorá však tieto správy označila za „nepodložené“ a tvrdí, že „informácie o zdravotnom stave personálu zverejní len v prípade, že sú relevantné pre priebeh podujatia“.

Sky pritom odmietla, že by Wittichov a Freitasov predchodca Michael Masi mal prísť do Miami ako náhradník. Skôr počítajú s jedným z britských veteránov, Herbiem Blashom alebo Colinom Haywoodom, ktorý mal byť zástupcom riaditeľa pretekov v Miami. Nikto z nich však predtým v tejto role nepôsobil, možnosťou tak je aj Scott Elkins, ktorý je nástupcom Witticha na poste riaditeľa pretekov v nemeckej DTM.

Ako sme uviedli, Wittich a Freitas nastúpili na miesto riaditeľa pretekov po Michaelovi Masim a vedenie jednotlivých podujatí si podelia. Pôvodným plánom bolo, že každý z nich povedie tri preteky za sebou a potom ho vystrieda jeho kolega. Wittich však bol riaditeľom aj na štvrtých pretekoch v Imole.