logo F1online.sk

FIA chce mať opäť dvoch riaditeľov pretekov, Russell a Bottas sú proti

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2023

Po tom, čo vyplávala na povrch informácia o konci Eduarda Freitasa ako riaditeľa pretekov, zostáva jediným „pretekovým dozorcom“ Niels Wittich. Nie však nadlho. Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Mohamed bin Sulajem si totiž aj naďalej neželá, aby mal preteky pod palcom len jeden muž. Je preto asi len otázkou času, kedy sa dozvieme meno Freitasovho nástupcu. Väčšine pretekárom štartového poľa, špecificky Georgeovi Russellovi a Valtterimu Bottasovi, ale súčasný systém nevyhovuje. Podľa vlastných slov by boli oveľa radšej, ak by pri kormidle zotrval len Wittich.

O tom, že v čele pretekov budú dvaja riaditelia, ktorí sa budú striedať, sa rozhodlo po minuloročnom fiasku na VC Abú Zabí. Michaela Masiho tak nahradili Eduardo Freitas a Niels Wittich. Ani tí si však nepočínali bezchybne, práve naopak.

Najväčšieho prehrešku sa dopustil prvý menovaný, ktorý počas pretekov v Japonsku umožnil žeriavu vyjsť na trať v momente, keď štartové pole ešte nebolo zoradené vo vláčiku za safety carom. Pravdepodobne práve pre toto pochybenie si bude Freitas nútený hľadať novú prácu.

Meno jeho nástupcu sa dozvieme už onedlho, hoci niektorí pretekári, obzvlášť George Russell a Valtteri Bottas, by si vystačili aj s Nielsom Wittichom.

Sme presvedčení, že rotácia riaditeľov nie je pre tento šport to najlepšie. Rozhodnutia sú potom nekonzistentné,“ poznamenal George Russell. „Nikdy sme nemali v dvoch po sebe idúcich pretekoch toho istého riaditeľa, s ktorým by ste sa mohli porozprávať o určitých rozhodnutiach, ktoré prijal.“

S Britom sa stotožňuje aj Valtteri Bottas. „Jeden riaditeľ by bol lepší ako dvaja alebo traja. Tak to vnímam ja. Ak by ste mali toho istého riaditeľa v každých pretekoch, mohli by ste s ním diskutovať, pretože už predtým rozhodoval vo všetkých pretekoch, prijal vašu spätnú väzbu a pozná váš názor,“ dodal víťaz desiatich veľkých cien.