logo F1online.sk

Naša strata na Red Bull nie je veľká, tvrdí Sainz

Max Verstappen a Charles Leclerc, Red Bull zozadu, Ferrari zozadu
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 1. 2023

Red Bull Ferrari v minulej sezóne poriadne vyškolil. Carlos Sainz verí, že nič podobné sa v nadchádzajúcom ročníku nezopakuje a bude to práve tím z Milton Keynes, ktorý bude v boji o titul ťahať za kratší koniec. Stajňa z Maranella však musí podľa Španiela popracovať na zlepšení vo viacerých oblastiach – v stratégii, manažmente pneumatík či celkovej výkonnosti.

Hoci vstúpilo Ferrari do predchádzajúcej sezóny veľkolepo, dlho to Talianom nevydržalo. Scuderia síce v úvodných troch pretekoch zvíťazila hneď dvakrát, no vo zvyšnej časti šampionátu pridala už len ďalšie dva triumfy.

Red Bull bol po výkonnostnej stránke silnejší, no nie až tak výrazne. Ferrari sa o množstvo potenciálnych prvenstiev pripravilo samo, a to buď strategickými chybami, problémami so spoľahlivosťou či individuálnymi chybami jazdcov.

Sainz je optimistický a verí, že ak sa Ferrari spomínaných problémov vyvaruje a pridá niečo naviac, šampionát 2023 sa bude niesť v úplne inom duchu.

„Cítim, že máme šancu,“ uviedol Carlos Sainz. „Red Bull bol určite dominantný, ale bol dominantný bez toho, aby bol jasne najrýchlejší.“

„Nemám pocit, že by sme výrazne zaostávali, pokiaľ ide o vývoj auta a jeho výkon. Ak sa nad tým zamyslíte, získal som pole position v Austine, v kvalifikácii sme tam obsadili prvé a druhé miesto. Musí to byť tak, že naše auto v skutočnosti nie je tak ďaleko za Red Bullom.“

Ferrari ovládlo Pohár konštruktérov naposledy ešte v roku 2008 a súťaž jednotlivcov ešte o rok skôr. Sainz poodhalil, v čom sa musí Scuderia zlepšiť, ak chce nadviazať na tieto už pomaly historické úspechy.

„Musíme sa zamerať na to, aby sme sa pokúsili porozumieť pneumatikám a pochopiť, ako môžeme byť rýchlejší v pretekoch. Je jasné, že Red Bull je v porovnaní s nami v pretekoch oveľa rýchlejší. Čo sa týka pretekovej stratégie a manažmentu pneumatík, to je ďalší krok, ktorý chceme urobiť a na ktorom už v súčasnosti pracujeme. Pokiaľ ide o výkonnosť ako takú, tam veľmi nezaostávame.“

„Potrebujeme získať trochu viac výkonu a prítlaku a budeme na rovnakej úrovni alebo rýchlejší, takže dúfajme, že sa nám to podarí,“ uzavrel Sainz.