logo F1online.sk

De Vries má charakter, aby vo Formule 1 uspel, hovorí jeho bývalý šéf

Nyck de Vries
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2022

Nováčikom v 28 rokoch. Nyck de Vries už ani neveril, že sa mu jeho detský sen naplní, ale v tomto svete nič nie je nemožné. S prispením šťastia a hlavne vďaka vlastnému výkonu v kľúčovom okamihu si holandský pretekár zaistil miesto vo Formule 1. Podľa jeho bývalého šéfa Iana Jamesa sa tam môže udržať veľmi dlho.

Na Veľkej cene Talianska dostal de Vries životnú šancu a dokázal ju dokonalo využiť. Alexa Albona vtedy v Monze vyradilo z hry slepé črevo, nahradil ho holandský pretekár a jeho následný vynikajúci výkon mu zaistil sedačku v AlphaTauri na rok 2023.

Otázkou tak je, či si svoju pozíciu dokáže v novej sezóne obhájiť. Podľa jeho bývalého šéfa vo Formule E, Iana Jamesa, to rozhodne má v sebe.

„Myslím, že si svoje miesto celkom zaslúžil,“ povedal súčasný šéf McLarenu vo Formule E pre Motorsport.com. „Pred jeho príchodom v šiestej sezóne FE sme ho sledovali a uznali jeho kvality nielen ako jazdca, ale aj ako tímového hráča.“

„Každý tím môže profitovať z jeho prístupu. Dokáže povedať, čo je potrebné povedať a poukázať na možné zlepšenie, ale zakaždým to spraví diplomaticky a nedvihne tým ľuďom mandle. Toto je pre jazdca dosť dôležitá vlastnosť, zvlášť v tíme, ktorý ešte nedosiahol svoj plný potenciál a má priestor na zlepšenie,“ povedal James.

„Myslím si, že je vo veľmi dobrej pozícii, aj keď Formula 1 je o niečom inom. Je to brutálny šampionát a podľa mňa bude mať čo robiť, ale jeho charakter mu dobre poslúži,“ dodal James.

Ten má za sebou úspešnú kariéru a veľkú jej časť strávil v štruktúrach Mercedesu. Pracoval aj pre Mercedes-AMG High Performance Powertrains, kde sa podieľal na vývoji KERS-u a aj súčasnej generácie pohonných jednotiek vo Formule 1. V roku 2019 sa stal šéfom tímu nemeckej automobilky vo Formule E a v tejto pozícii zotrvá aj po prechode stajne do rúk McLarenu, s ktorým sa bude pokúšať nadviazať na úspechy Mercedesu v elektrickom šampionáte.

„Som veľmi zvedavý, ako sa bude Nyckovi dariť, no zároveň je to veľký úspech aj pre Formulu E. Vždy sme boli presvedčení o tom, že tu máme talenty, či už ide o jazdcov, inžinierov, mechanikov alebo ďalší personál. Môžu poľahky prechádzať medzi rôznymi sériami, či už Formulou 1, Formulou E, WEC alebo ďalšími. Toto je ďalší dôkaz kvality a talentu, ktorý v tomto padoku máme,“ povedal James.