logo F1online.sk

De la Rosa: Mladší neznamená rýchlejší

Pedro de la Rosa
© Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2022

Vo Formule 1 v súčasnosti panuje trend, že pretekári vstupujú do najvyššej motoristickej triedy v čoraz mladšom veku. Výnimkou je Nyck de Vries, ktorý v budúcom ročníku absolvuje svoju debutovú sezónu ako 28-ročný. Platí však, že tímy spravidla uprednostňujú mladších jazdcov, hoci tí nedisponujú toľkými skúsenosťami ako ich o niekoľko rokov starší kolegovia a nemusia byť ani nutne rýchlejší. Nepáči sa to Pedrovi de la Rosovi, ktorý podľa vlastných slov pre „pokročilý vek“ prišiel o miestenku v McLarene v roku 2008.

Nyck de Vries bude v budúcej sezóne patriť k jedným z nováčikov. Hoci v F1 odjazdil len jednu veľkú cenu, z ostatných súťaží má skúseností viac než dosť. Pôsobil v GP3, vo Formule 2, Formule E, rovnako tak zastával aj pozíciu rezervného jazdca Mercedesu a nechýbal v niekoľkých ročníkoch WEC a 24h Le Mans.

Holanďan dokázal, že do kráľovnej motoršportu sa dá dostať aj keď ste starší ako vyžadujú súčasné štandardy, treba mať však za sebou hmatateľné výsledky. Príbehov, aký píše Nyck de Vries, je žiaľ v posledných rokoch veľmi málo, čo zarmucuje bývalého pretekára Arrowsu, Jaguaru, McLarenu, Sauber či HRT, Pedra de la Rosu.

„Byť mladší neznamená, že si lepší alebo rýchlejší,“ uviedol Pedro de la Rosa, súčasný ambasádor Aston Martinu. „Vždy som bol proti tomu, aby boli jazdci nálepkovaní kvôli veku, pretože som si tým sám prešiel. Bol som v tímoch, kde uprednostnili mladšieho jazdca s odôvodnením, že možno nie je rýchlejší, ale je mladší – a to je zabijak.“

„Nie je nič horšie ako byť na stretnutí, kde vám povedia toto. Mohli by vám povedať, že si myslia, že druhý jazdec je rýchlejší ako vy, poviete si OK. Nálepkovať niekoho kvôli veku je však strašné. Som preto toho názoru, že mladší nemusí nutne znamenať aj rýchlejší.“

De la Rosa sa tiež nechal počuť, že v roku 2008 bol veľmi blízko k tomu, aby pretekal po boku Lewisa Hamiltona v McLarene. Tím sa napokon rozhodol vsadiť na o desať rokov mladšieho Heikkiho Kovalainena, ktorého pôsobenie v celku z Wokingu, ako vieme, nedopadlo úplne podľa predstáv.

„Možno to vtedy nebolo úplne jasné, ale hovorili mi, že so mnou počítajú,“ rozhovoril sa de la Rosa. „Keď si pozriete nejaké fotky z tohto obdobia, môžete si všimnúť, že som si dokonca nakrátko ostrihal vlasy a ani to nefungovalo,“ poznamenal žartovne 51-ročný Španiel na margo prísnych nárokov Rona Dennisa.

„Absolútne som s týmto rozhodnutím nesúhlasil. Ale každý má na vec iný názor. V skutočnosti uprednostnili Kovalainena pre to, že bol o desať rokov mladší. Svojím spôsobom mali pravdu, pretože si niekedy myslíme, že sa mladší jazdec bude postupom času vyvíjať a zlepšovať, no niektorí piloti sa nezlepšia. Niektorí jazdci sú už veľmi dobrí a stabilizujú sa, iní sa zhoršia, niektorí napredujú. Každý športovec je iný,“ vysvetľuje.

De la Rosa športovo uznal, že aj keby si možno počínal lepšie než Kovalainen, na Hamiltona by to určite nestačilo.

„Niekedy si myslím, že by som sa trápil rovnako ako Heikki. Možno by som bol pre tím lepší. Porazil by som však Lewisa? Určite nie. Ale možno v tom spočívala moja sila, že som vedel, že nie je mojím cieľom ho poraziť. Myslím si, že v roku 2007 som bol jedným z mála ľudí na svete, okrem Anthonyho, jeho otca, a ľudí, ktorí si uvedomovali, že je výnimočný. Zúčastnil som sa s ním testov, bol som s ním na simulátore, poznal som ho už veľa rokov predtým. Vždy som McLarenu hovoril, že tento chlapík je výnimočný,“ dodal de la Rosa.