logo F1online.skF1online.sk

Toto bol môj najlepší rok vo Formule 1, hovorí Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 12. 2022

Je ťažké sa do Formuly 1 dostať a je ešte ťažšie sa vrátiť, keď ste nútený odísť. Alexandrovi Albonovi sa to však podarilo a pri svojom návrate do F1 celkom jednoznačne potvrdil, že mu kokpit patrí právom. S Williamsom podľa vlastných slov zažil svoj najlepší rok vo Formule 1.

Po odchode z Red Bullu musel britsko-thajský pretekár v prvom rade dokázať, že po nevydarenom pôsobení v Milton Keynes potvrdí svoje kvality. To sa mu pri návrate na rošt s Williamsom rozhodne podarilo. Síce nemal v rukách najrýchlejšie auto, ale po osobnej stránke môže byť spokojný.

„V niektorých ohľadoch to bol zložitý rok, no z osobného pohľadu mám pocit, že zároveň veľmi pozitívny. Podľa mňa to bol môj najlepší rok vo Formule 1. Nemám za sebou mnoho rokov, no z tých troch bol tento môj najlepší,“ povedal Albon, ktorého cituje Motorsport.com.

„Cítim, že ako jazdec som sa rozvinul, čo je naozaj to najdôležitejšie. Myslím si, že som dokázal správne aplikovať skúsenosti nadobudnuté z posledných rokov a dostať z toho čo najviac,“ dodal.

Svet možno pritom ani neocenil, v akej situácii sa po odchode z Red Bullu nachádzal. Takému jazdcovi chýba sebadôvera a tuší, že keď už v kariére dostal druhú šancu, tretia nepríde. „Cítim, že auto som mal pod kontrolou a dokázal som na to tlačiť, s čím som mal v roku 2020 trochu problém. V tomto roku som však dokázal monopost dostať tam, kam som chcel. Nemyslím to tak, že by bol stabilnejší, pretože v skutočnosti bol menej stabilný, ale mám pocit, že som sa v ňom hneď od začiatku cítil dobre,“ povedal pilot Williamsu.

Nepotreboval pritom zvlášť veľa času. Už v prvej kvalifikácii sezóny dokázal s monopostom FW44 postúpiť do Q2 a nakoniec štartoval štrnásty. To nebol vôbec zanedbateľný úspech.

„Mám pocit, že Bahrajn bol skutočne bodom obratu. Bolo to po ročnej prestávke a s pocitom takej drobnej úzkosti, keď chcete hneď na začiatku sezóny zajazdiť dobre a upokojiť svoje nervy… možno nemáte pochybnosti, ale chcete byť lepším jazdcom. Prísť do Bahrajnu a hneď v prvej kvalifikácii postúpiť do Q2 pre mňa veľa znamenalo, zvlášť po všetkých tých bolehlavoch po roku mimo Formulu 1,“ povedal Albon.

Súvisiace články

Diskusia