logo F1online.skF1online.sk

Sledovať Landa a Alexa počas našej prvej sezóny nebolo jednoduché, priznáva Russell

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2022

Prvé tri roky svojej kariéry vo Formule 1 strávil George Russell v tíme Williams, kde na svoje prvé body čakal dva a pol roka. Pri jeho výkonoch a reputácii to boli istotne krušné začiatky, ale nie nadarmo sa hovorí, že všetko má svoj čas a trpezlivosť ruže prináša. Aj keď priznáva, že sa v tomto období ťažko pozeralo na jeho priateľov Landa Norrisa a Alexa Albona, v konečnom dôsledku nemusí smútiť.

Russell dokázal vo svojej nováčikovskej sezóne získať tituly vo Formule 3 i Formule 2. To nie je žiadna maličkosť a rozhodne sa to nepodarí hocikomu. Priamy postup do Formuly 1 bol teda logickým krokom, avšak jedinou dostupnou cestou bol kontrakt s Williamsom. Ten George neskôr označil ako „vodotesný“; vraj v ňom bolo napísané všetko v prospech stajne z Grove a jej vtedajšej šéfky Claire Williamsovej.

Keďže však jedinú alternatívu k tomuto predstavovalo nejazdiť vo Formule 1 vôbec, George to vzal. A čakala ho vskutku strastiplná nováčikovská sezóna 2019, keď Williams nestihol predsezónne testy a v úvode ročníka nestrácal dve sekundy na najlepších, ale na druhý najhorší tím vôbec.

Russell pritom musel sledovať, ako sa jeho kamaráti a súperi z Formuly 2, Alex Albon a Lando Norris, ktorých v roku 2018 dokázal poraziť, tešia z bodov a dokonca aj pódií.

„V mojom nováčikovskom roku som zažil naozaj unikátnu sezónu. Pripojil som sa k Williamsu, ktorý stál na pokraji bankrotu,“ povedal Russell pre High Performance Podcast.

„Každé jedno podujatie bolo pretekmi o prežitie. Nejazdili sme, aby sme zlepšovali svoj výkon, ale tím jazdil o svoje prežitie a v stávke bolo 800 pracovných miest,“ pokračuje britský pretekár.

„Po príchode na prvé preteky do Austrálie nebolo pochýb o tom, že som sa dostal do Formuly 1 – splnil sa mi jeden z mojich snov –, no vyšli sme na trať a boli o štyri sekundy pomalší, auto sa rozpadalo a v pretekoch nám nadelili dve alebo tri kolá. Človek sa trochu zamyslí a pýta sám seba: ‚Toto je ten sen?‘“

„Vidieť Alexa v Red Bulle zbierať pódiové umiestnenia, podobne tak Landa bojovať o bodované priečky, tak to bolo trochu ťažké prehltnúť. Veď som prišiel do Formuly 1 z Formuly 2, kde som oboch porazil,“ dodal Russell.

Nuž, George si dnes môže povedať, že na prvé víťazstvo si siahol skôr než dvaja ním menovaní páni.

Súvisiace články

Diskusia