logo F1online.sk

Mick Schumacher potvrdil odchod z Ferrari a pripája sa k Mercedesu ako rezervný pilot

Mick Schumacher – Ferrari
© Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2022

Po štyroch rokoch sa rozchádzajú cesty Micka Schumachera a Ferrari. Taliansky celok teraz potvrdil novinky, ktoré už boli dlho dopredu avizované. Nemecký pretekár skončil v tíme Haas, kam sa posunul aj vďaka podpore Ferrari. Teraz sa väzby všetkých zainteresovaných strán pretrhli a Mick sa tak mohol slobodne pripojiť k Mercedesu. Tam bude od budúcej sezóny pracovať v úlohe rezervného pilota.

Správa o odchode z Ferrari musela formálne predchádzať akémukoľvek ďalšiemu tlačovému stanovisku, v ktorom sa Schumacher pochválil svojím novým zamestnávateľom. Avizované spojenie s Mercedesom sa nakoniec aj potvrdilo.

Spolupráca s tímom, v ktorom získal jeho otec najväčšie úspechy, započala v roku 2019 a teraz sa „po vzájomnej dohode obe strany spoločne rozhodli, že nebudú pokračovať v ďalšej spolupráci.“

„Mick sa stal súčasťou rodiny Ferrari prostredníctvom jazdeckej akadémie v roku 2019 a ako jej člen bojoval dva roky vo Formule 2 ako jazdec tímu Prema,“ píše Ferrari vo svojom stanovisku.

„Dokázal trikrát zvíťaziť a v roku 2020 vybojovať titul. V nasledujúcom roku debutoval vo Formule 1 s tímom Haas. Tam odjazdil dva roky, zapísal 43 štartov a 12 majstrovských bodov, pričom na tohtoročnej Veľkej cene Rakúska skončil šiesty a na Veľkej cene Veľkej Británie ôsmy. Okrem toho vykonával tiež funkciu rezervného jazdca tímu Scuderia Ferrari v sezóne 2022.“

„Scuderia Ferrari ďakuje Mickovi za tieto štyri roky, množstvo spoločných kilometrov a do budúcna mu praje len to najlepšie,“ dodáva Ferrari.

Mercedes a Mick obratom po tejto správe potvrdili nadviazanie spolupráce. Nie sú to pritom nijak neočakávané novinky vzhľadom na špekulácie, ktoré kolovali dlhé mesiace. Stajňa z Brackley totiž v tomto roku prišla o Nycka de Vriesa i Stoffela Vandoorna, takže sa jej Mickove služby určite budú hodiť. Naproti tomu, pracovať pre tím ako Mercedes, je pre Micka ideálny odrazový mostík v snahe reštartovať svoju kariéru vo Formule 1.

„Som nadšený, že sa môžem stať súčasťou tímu Mercedes-AMG PETRONAS F1 ako jeho rezervný jazdec v roku 2023. Som odhodlaný zo seba vydať maximum a vďaka tomuto konkurenčnému a profesionálnemu prostrediu prispieť k zlepšeniu výkonnosti na trati. Beriem to ako nový začiatok, som nadšený a vďačný Totovi a všetkým zúčastneným za dôveru. F1 je fascinujúci svet a človek sa nikdy neprestáva učiť, takže sa teším, že budem môcť nadobudnúť nové znalosti a vynaložím všetko svoje úsilie s cieľom pomôcť Mercedesu,“ povedal pri príležitosti podpisu novej zmluvy Mick Schumacher.

„Mick je talentovaný mladý jazdec a sme radi, že sa stal súčasťou nášho tímu. Je to tvrdý pracant s pokojným a metodickým prístupom a stále sa túži učiť a zlepšovať ako pilot. To všetko sú dôležité vlastnosti a sme radi, že nám pomôže s vývojom monopostu W14. Vieme tiež, že vďaka dvojročným skúsenostiam vo Formule 1 bude pripravený naskočiť do auta a nahradiť Lewisa alebo Georgea,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff.