logo F1online.sk

McLaren sa lúči s Andreasom Seidlom, vystrieda ho Andrea Stella

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2022

Utorok je na tlačové vyhlásenia naozaj bohatý, no tentoraz nie pre prestupy jazdcov, lež zmeny na postoch šéfov tímov. Krátko po tom, čo Sauber potvrdil odchod Frédérica Vasseura a Ferrari zas potvrdilo jeho príchod, sa ozýva McLaren: Andreas Seidl odchádza z McLarenu. Na poste šéfa tímu ho nahradí Andrea Stella.

Andrea Stella sa tak presunie z pozície výkonného riaditeľa sekcie McLarenu Racing na miesto šéfa formulového tímu McLaren, a to s okamžitou platnosťou. Andreas Seidl opúšťa tím a podľa tlačového vyhlásenia McLarenu sa vrhne “na ďalšiu výzvu”. Teraz už vieme, že touto výzvou bude projekt Sauberu a Audi.

“Teší ma, že Andrea Stella sa zhostí roly šéfa tímu a povedie náš technický a operačný program v F1,” hovorí generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown. “Andrea je veľmi talentovaný, skúsený a rešpektovaný člen nášho tímu so silným renomé vodcu, a synonymom úspechov vo Formule 1. Jeho presun do tejto roly je dôkazom toho, akú personálnu hĺbku má náš tím. Som nadšený z toho, že budeme užšie spolupracovať a spoločne sa koncentrujeme na to, aby sme sa posunuli vyššie v štartovom poli a vyhrávali preteky.”

Americký biznismen sa zároveň poďakoval Andreasovi Seidlovi za to, že McLarenu neoznámil svoju rezignáciu “na poslednú chvíľu”, ale už dávnejšie dal tímu vedieť o svojich úmysloch. “Spoluprácu s Andreasom som si naozaj užil. Bol skvelým lídrom pre náš tím a zohral významnú úlohu v našom výkonnostnom ozdravnom pláne a na púti, ktorej cieľom bude návrat na čelo štartového roštu. Ďakujem mu za transparentnosť v priebehu tohto procesu, ktorá nám poskytla čas všetko naplánovať.”

Andrea Stella pôsobí v McLarene už od roku 2015. Najskôr bol na pozícii operačného riaditeľa, neskôr výkonnostného riaditeľa a od roku 2019 výkonného riaditeľa McLarenu Racing. Fanúšikovia si ho však budú skôr pamätať z jeho pôsobenia vo Ferrari, kde strávil pätnásť rokov. V sezónach 2002 až 2008 bol výkonnostným inžinierom Michaela Schumachera a Kimiho Räikkönena, v rokoch 2009 až 2015 sa zas ozýval vo vysielačke Kimimu Räikkönenovi a Fernandovi Alonsovi ako ich pretekový inžinier.

“Je mi cťou, že môžem prevziať úlohy šéfa tímu v rámci ďalšej etapy môjho pôsobenia v McLarene,” pridal pár slov aj Andrea Stella. “Ďakujem Zakovi a akcionárom za ich dôveru, všetkým kolegom a tým, ktorí ma počas mojej kariéry v F1 podporovali. Realisticky vnímame množstvo práce pred nami, aby sme sa opäť dostali na čelo štartového poľa, ale som nadšený a povzbudený, že som na tejto ceste spoločne s tímom plným talentu, skúseností, pretekárskeho ducha a odhodlania. Teším sa na to, že s každým jedným z nich budem úzko spolupracovať, rovnako s Landom a Oscarom, aby sme dosiahli veľké úspechy a užili si túto púť.”

Čo vlastne Andreasa Seidla viedlo k tomu, aby opustil McLaren? Dnes už vieme, že “nová výzva”, o ktorej hovoril Zak Brown, je spoločný tím Sauberu a Audi, ktorý povedie. Považuje skúsený Nemec tento projekt za perspektívnejší?

Andreas Seidl uviedol, že šlo o osobné rozhodnutie. “K McLarenu som sa pripojil v roku 2019 a naozaj som si užil prácu so Zakom a tímom. Dosiahli sme pár dobrých výsledkov a budem mať na toto obdobie pekné spomienky. Monza bude mojím osobným a kariérnym vrcholom.”

“Tím je na skvelej trajektórii a chcel by som sa všetkým poďakovať za ich podporu, dôveru a oddanosť. Ďakujem Zakovi a akcionárom za to, že pochopili moje osobné rozhodnutie pustiť sa do inej výzvy. Andreovi a tímu želám do budúcna všetko dobré,” doplnil.