logo F1online.sk

Mercedes bude o rok veľmi silný, hovorí Vowles

Lewis Hamilton a George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 12. 2022

Zatiaľ čo v minulej sezóne sa Mercedes zväčša trápil a rozhodne nenaplnil svoje ambície, verí, že v budúcom roku si bude počínať diametrálne odlišne a od začiatku ročníka bude bojovať o víťazstvá. Dúfa v to aj hlavný stratég tímu z Brackley James Vowles, ktorý ale prízvukuje, že nemecký gigant musí najprv odviesť dobrú prácu počas zimnej prestávky.

Mercedes sa v uplynulej sezóne dlho trápil s poskakovaním a konštrukčnou chybou auta. Keď sa mu problémom ako tak podarilo prísť konečne na kĺb, sezóna bola už v plnom prúde. Vďaka nepretržitému vývoju však v druhej časti šampionátu výkonnostne predstihol Ferrari a takmer sa dotiahol aj na Red Bull. Získal síce len jedno víťazstvo v Brazílii zásluhou Georgea Russella, no bolo z toho hneď „double“.

Vowles verí, že ak Mercedes bude dostatočne napredovať vo vývoji aj počas zimnej prestávky, môže o rok pomýšľať na tie najvyššie priečky. Zároveň ale priznáva, že tím z Brackley ešte stále úplne nerozumie monopostu W13.

„Nemyslite si, že teraz, alebo v zime, úplne porozumieme monopostu W13,“ uviedol James Vowles. „Áno, došlo k niekoľkým vzostupom a pádom, a preto hovorím, že toto auto má veci, ktorým veríme že rozumieme, no na strane druhej, niečomu ešte stále úplne nerozumieme.“

„Ak sa však pozriete na to, ako dokážeme napredovať, znižovať straty na tých vpredu, najmä čo sa týka pretekového tempa, tak sme urobili obrovský pokrok. To dokážete len tak, že pochopíte, v čom spočívajú vaše problémy a budete na ich odstránení pracovať – ako tím.“

Vowles je napriek tomu, že sa nepodarilo zistiť, v čom spočívali všetky problémy Mercedesu, smerom do budúcej sezóny sebavedomý a plný optimizmu.

„Otázkou je, či to v budúcom roku bude stačiť na víťazstvo? Sme sebavedomí, pretože vo veternom tuneli máme všetko potrebné, máme nástroje potrebné na vývoj a výkon a vo vývoji sme lepší ako naši konkurenti, vďaka čomu sa v porovnaní s nimi môžeme posunúť ďalej.“

„Stále však o niečo zaostávame, čo sa ukázalo v Abú Zabí. Budeme sa snažiť toto manko cez zimu dohnať, myslím si, že sme na to veľmi dobre procesne a systémovo pripravení. Vývoj, ktorý ste videli počas sezóny, bude pokračovať aj v priebehu zimy. Myslím si, že o rok budeme veľmi silní,“ doplnil 43-ročný Brit.

Súvisiace články