logo F1online.sk

Magnussen ročnú prestávku neľutuje: Po návrate do F1 je zo mňa úplne iný človek

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 12. 2022

Kevin Magnussen tvrdí, že po tom, čo sa po ročnej odmlke vrátil do najvyššej motoristickej súťaže, je z neho úplne iný človek. Narodila sa mu dcéra, je vyspelejší a prestávka mu na rozdiel od iných pretekárov očividne pomohla.

Krátko pred začiatkom sezóny to popritom vyzeralo tak, že sa žiadny „comeback“ v podaní 30-ročného Dána konať nebude. Tím Haas mal zazmluvneného Micka Schumachera a Nikitu Mazepina. S Rusom sa však americká stajňa rozhodla kontrakt rozviazať v reakcii na dianie na Ukrajine. Naskytla sa tak príležitosť pre Magnussena, ktorý sa jej chopil a pomerne nečakane sa vrátil na štartový rošt.

Magnussen priznal, že Formulu 1 už považoval za uzavretú kapitolu svojho života. Narodila sa mu dcéra, a preto mu ani nevadilo tráviť viac času doma. Po narodení potomka má vraj úplne odlišný pohľad na svet a cíti, že je z neho iný človek.

„Po návrate sa cítim ako úplne nový človek. Po tom, čo som sa stal rodičom som si myslel, že sa už do F1 nevrátim,“ uviedol Kevin Magnussen. „Po roku mimo F1 sa mi úplne zmenil pohľad na život, prestávka mi pomohla. Neviem, či to bolo rovnaké aj v prípade ostatných pretekárov, ale mne prestávka nevadila.“

Zmenu na sebe nevidí len samotný pretekár, ale aj jeho pretekový inžinier Ayao Komatsu. „Kevinov postoj a duševný stav je úplne iný ako pred dvoma rokmi. Po ročnej prestávke sa vrátil oveľa vyspelejší. Je skutočným potešením s ním pracovať. Ani sa nesústredí na to, aby porazil svojho tímového kolegu, vždy myslí v prvom rade na tím.“

Dán sa po návrate prezentoval solídnymi výkonmi. Vo svojich prvých tohtoročných pretekoch sa umiestnil na skvelom piatom mieste a vrcholom jeho sezóny bol zisk pole position v kvalifikácii na VC Sao Paula. Magnussena však väčšmi, než predvedené výkony, teší to, že je mentálne silnejší a dokáže sa lepšie vysporiadať s tlakom.

„V minulosti som na sebe cítil veľký tlak, a to z očakávaní, ktoré som od seba mal,“ poznamenal Magnussen. „Keď som sa konečne dostal do Formuly 1, vyplávali na povrch moje ľudské ambície a ku všetkému som pristupoval zodpovedne. Tlak zo strany tímov v skutočnosti nebol taký veľký, väčšina tímov ma podporovala a chcela si ma udržať, o svoje miesto som prišiel kvôli politickým bojom.“

„Keď sa však dostanete pod tlak, je to skutočne psychicky náročné. Mne nepomohlo ani to, že som sa v mojich úplne prvých pretekoch ocitol na pódiu. Malo to za následok, že sa následne odo mňa veľa očakávalo,“ dodal Magnussen.

Súvisiace články