logo F1online.sk

Audi sa naďalej rozrastá a naberá nových ľudí

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2022

Nemecká automobilka Audi sa stáva pevnou súčasťou rodiny F1. Na rošte síce ešte nie je, ale už oficiálne vstúpila a oficiálne taktiež potvrdila svoje spojenie s tímom Sauber. V továrni švajčiarskej stajne sa bude vyvíjať monopost, do ktorého sa potom vloží motor zo základne Audi v nemeckom Neubrgu. Tá sa bude v nasledujúcich rokoch prudko rozrastať.

Sauber bude ako strategický partner Audi vyvíjať šasi na svojej základni v Hinwile, kde sa monoposty Formuly 1 vyrábajú a vyvíjajú celé desaťročia. Vývoj motorov bude prebiehať v továrni Audi v nemeckom Neuburgu.

Práve tam prebiehal vývoj všetkých najdôležitejších projektov Audi v motoristických pretekoch, no tieto zariadenia na obrovskú výzvu menom Formula 1 nestačili. V novej budove o rozlohe 3000 metrov štvorcových, ktorá doplní súčasné zariadenia rozsiahleho komplexu Nemcami hrdo označovaného ako „Centrum motoristického športu“, nájde svoj domov všetko, čo pre vývoj špičkového motora potrebujete, od ľudí po vybavenie.

Centrum vzniklo ešte v roku 2014 pre potreby vývoja projektov Audi vo svete motoršportu, ktorých bolo aj v tom čase neúrekom a za tie roky zahŕňali vytrvalostné preteky, Formulu E, DTM či dakarskú rely. Pre potreby Formuly 1 však nebude dostačujúce, preto ho Nemci značne rozširujú a pribudne táto nová budova označená ako F7.2.

Práce by mali skončiť v prvom štvrťroku 2024, ale vývoj sa v novej a sčasti dokončenej budove začne už od marca budúceho roku.

„Vďaka nášmu Centru motoristického športu máme k dispozícii ideálnu základňu pre náš projekt vo Formule 1,“ povedal jeden z najvyšších činovníkov projektu Audi v F1 Oliver Hoffmann, ktorý je zároveň členom predstavenstva automobilky.

„Zariadenie Audi v Neuburgu bolo od začiatku navrhnuté tak, aby bolo schopné vysporiadať sa aj s tými najnáročnejšími výzvami vo svete motoršportu. Táto prezieravosť sa nám vypláca. Vďaka existujúcim zariadeniam sme mohli okamžite začať s projektom Formuly 1.“

„Rozšírením komplexu dôjde k vytvoreniu potrebnej infraštruktúry na dlhodobý vývoj našej pohonnej jednotky pre Formulu 1. Vďaka rozšíreniu našej budovy a inštalácii najmodernejších dynamometrov bude vývoj prebiehať v tých najlepších podmienkach pre úspech v najvyššej motoristickej triede,“ dodal Hoffmann.

Nenechajte sa mýliť, v Neuburgu sa už na novom motore pracuje, ale do novej budovy sa inžinieri presunú až neskôr, takže sa nateraz musia uspokojiť s tým, čo Audi v tomto komplexe zatiaľ má.

Od oznámenia svojho vstupu do F1 pokračuje automobilka v nábore zamestnancov a prijala už asi 220 ľudí. V polovici roka 2023 má podľa plánov Audi toto číslo presiahnuť 300.

„Už teraz máme v našom závode v Neuburgu an der Donau skvelý tím, ktorý sa neustále rozrastá,“ povedal Adam Baker. Ten spolu s Hoffmannom vedie prípravy Audi na Formulu 1.