logo F1online.sk

Definitívny koniec! Ferrari prijalo Binottovu rezignáciu

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 11. 2022

Početné zdroje, ktorých správy a informácie sme za posledný deň zdieľali, sa nijak nemýlili. Mattia Binotto k 31. decembru skončí na pozícii šéfa Scuderie Ferrari. Stalo sa tak po tom, čo vedenie automobilky oficiálne prijalo jeho rezignáciu.

Mattia Binotto zostane šéfom Ferrari do konca kalendárneho roka. Potom jeho kanceláriu preberie niekto ďalší, koho meno vedenie ešte len oznámi.

Svojou prácou sa príliš nezaťažovalo ani tlačové oddelenie talianskej značky, ktoré si pri takto dôležitej udalosti nedalo tú námahu, aby nejakým spôsobom zosumarizovalo pôsobenie svojho čoskoro bývalého šéfa. V stanovisku v podstate iba uviedlo, že vedenie akceptovalo Binottovu rezignáciu a nasledovali vyjadrenia samotného Mattiu Binotta a tiež prezidenta Ferrari Benedetta Vignu.

„S ľútosťou, ktorú takéto veci prinášajú, som sa rozhodol ukončiť svoju spoluprácu s Ferrari. Odchádzam s pokojom zo spoločnosti, ktorú milujem a ktorej súčasťou som bol 28 rokov, pretože som presvedčený, že som vynaložil všetko úsilie v snahe dosiahnuť stanovené ciele. Zanechávam za sebou zjednotený a rastúci tím. Som si istý, že tento tím je silný a pripravený dosiahnuť tie najvyššie ciele. Smerom do budúcna prajem Ferrari len to najlepšie. Nech je toto rozhodnutie akokoľvek ťažké, myslím si, že robím správny krok. Rád by som poďakoval všetkým ľuďom v Gestione Sportiva, ktorí so mnou kráčali na tejto ceste plnej ťažkostí, ale tiež veľkého zadosťučinenia,“ povedal na rozlúčku čoskoro bývalý šéf Ferrari.

Jeho nadriadený, prezident automobilky Benedetto Vigna, povedal: „Rád by som sa poďakoval Mattiovi za jeho obrovský prínos počas 28 rokov pôsobenia vo Ferrari a hlavne by som mu chcel poďakovať za to, že v poslednom roku doviedol tím do konkurencieschopnej pozície. Vďaka tomu sme na tom veľmi dobre, aby sme sa opäť pustili do našej úlohy, ktorou je pre všetkých našich úžasných fanúšikov na celom svete vybojovať tú najväčšiu trofej vo svete motoršportu. Všetci tu v Scuderii aj širšia komunita Ferrari prajú Mattiovi všetko dobré do budúcna.“

Keď už nie Ferrari samotné, tak si Binottovu kariéru zosumarizujeme aspoň my. Tento 53-ročný rodák zo švajčiarskeho Lausanne vo Formule 1 nepozná iný tím než Ferrari. Krátko a vo vedľajšej role síce pôsobil aj v Sauberi, ale tam mal za úlohu starať sa o motory, ktoré vtedy švajčiarskemu celku pod značkou Petronas dodávalo samotné Ferrari.

Práve motory boli po dlhé roky Mattiovým „chlebom“. Postupne v motorovom oddelení stúpal po rebríčku a so Scuderiou sa tešil aj z obrovských úspechov, ktoré tento tím na začiatku nového milénia dosiahol s Jeanom Todtom, Rossom Brawnom a Michaelom Schumacherom.

V roku 2013 sa stal šéfom celého motorového oddelenia a v roku 2016 ho povýšili dokonca na technického riaditeľa, keď vo funkcii nahradil neskoršieho technického riaditeľa Mercedesu Jamesa Allisona. Po búrlivom roku 2018 ho nakoniec John Elkann povýšil aj do pozície šéfa tímu, v ktorej nahradil Maurizia Arrivabeneho.

K 1. januáru teda bude mať Ferrari nového šéfa a podľa medializovaných informácií sa ním má stať súčasný šéf Sauberu Frédéric Vasseur. Samotné Ferrari k tomu jednou vetou uviedlo: „V súčasnosti prebieha proces výberu nového šéfa tímu Scuderia Ferrari, ktorý by mal byť ukončený na nový rok.“