logo F1online.sk

Súperi len ťažko prehĺtajú náš úspech, tvrdí Horner

Max Verstappen, Charles Leclerc a Sergio Pérez na pódiu VC Abú Zabí 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 11. 2022

Red Bull zažil v tomto roku svoju vôbec najdominantnejšiu sezónu vo Formule 1. Z 22 veľkých cien ovládol až sedemnásť pretekov, pričom Verstappen si na konto pripísal rekordných pätnásť triumfov. Tímu z Milton Keynes sa tiež podarilo získať oba majstrovské tituly – a to po prvýkrát od ročníka 2013. Podľa Christiana Hornera zvládajú súperi úspech rakúskeho celku len ťažko. O to viac sú ale motivovaní sa smerom do budúcnosti zlepšiť.

Red Bull sa v úvodnej časti šampionátu boril s technickými problémami. Následne sa mu ich však podarilo vyriešiť a začal získavať jedno víťazstvo za druhým. Do polovice ročníka mu bol ako-tak vyrovnaným súperom Ferrari, no druhá časť sezóny sa niesla už v plnej réžii „červených býkov“.

„Keď vyhráte sedemnásť veľkých cien a dokážete to, čo my, tak pochopíte, že to našich súperov bolí,“ uviedol Christian Horner. „Som si istý, že budú ešte viac motivovaní, aby sa v budúcom roku stali našimi vyzývateľmi. Mercedes a Ferrari sú veľmi kvalitné tímy, takže v roku 2023 nemožno nič považovať za samozrejmosť.“

Tohtoročný úspech Red Bullu sa ale nezaobišiel bez kontroverzií. Zistilo sa, že tím v roku 2021 prekročil rozpočtový strop, za čo následne obdržal pokutu a bol mu znížený čas, ktorý môže stráviť v aerodynamickom tuneli a pri počítačových simuláciách CFD. Horner tiež musel zažehnávať internú krízu, ku ktorej došlo na Veľkej cene Brazílie, keď Verstappen v pretekoch pred seba odmietol pustiť Péreza, ktorý bojoval o druhé miesto v šampionáte.

Na otázku, či si vzal Red Bull z týchto dvoch situácií nejaké ponaučenie, odpovedal 49-ročný Brit nasledovne: „Stále sa niečomu učíte. Čím vyššie stúpate, tým sú nože ostrejšie. Tento rok sme to trochu zažili. Najrýchlejší spôsob, akým sa môžete stať v padoku nepopulárnym, je vyhrávať a vyhrávať pravidelne.

Sme dcérskou spoločnosťou gigantu s energetickými nápojmi a pretekáme proti továrenským tímom a historickým značkám. To sa, samozrejme, nepáči niektorým našim konkurentom,“ dodal Horner.