logo F1online.sk

Hülkenberg: O návrate do F1 som začal uvažovať až v tomto roku

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 11. 2022

Nico Hülkenberg je skúsený harcovník, ktorý má v najvyššej motoristickej súťaži odjazdených takmer 200 veľkých cien. Po viacročnej prestávke, počas ktorej príležitostne zaskakoval za niektorých pretekárov, sa teraz do súťažného diania vracia na plný úväzok. Tridsaťpäťročný Nemec opísal, kedy si uvedomil, že sa chce do F1 vrátiť a čo ho k tomu viedlo.

Hülkenberg odštartoval svoju kariéru vo Formule 1 ešte v roku 2010, keď pôsobil vo Williamse po boku Rubensa Barrichella. V sezóne 2011 bol bez angažmánu, no následne sa mu v ročníku 2012 podarilo do F1 vrátiť. Súťažil vo farbách Force Indie, Sauberu a Renaultu, kde bol po sezóne 2019 nahradený Estebanom Oconom. Odvtedy sa v efjednotke predstavil dovedna päťkrát ako náhradník za jazdcov Racing Pointu či Aston Martinu. Zväčša si však užíval pohodlie domova, keďže nesúťažil ani v ostatných sériách.

Ako sám uviedol, po tom, čo bol Formulu 1 nútený v roku 2019 opustiť, o návrate do tejto najvyššej motoristickej triedy spočiatku neuvažoval. Názor zmenil až začiatkom tohto roka.

„Dva roky som sa tým príliš nestresoval,“ uviedol Nico Hülkenberg v jednom z prvých rozhovorov po oficiálnom oznámení jeho príchodu do Haasu. „Užíval som si život mimo kokpitu. Je oveľa pokojnejší, má to viacero výhod. Ale potom som začal túžiť po návrate. Chcel som sa vrátiť na štartový rošt, pretekať, nakopávať zadky a sedieť na sedadle jazdca.“

Hulk si život mimo kráľovnej motoršportu vyskúšal naplno, dokonca sa oženil. „Samozrejme, nebol som tretím jazdcom ani nič podobné. Mal som čas sa od F1 poriadne vzdialiť. V každom prípade bolo covidové obdobie, takže sa toho veľa nedialo. Keď sa začala sezóna v roku 2020, onedlho som sa predstavil v Silverstone, kde som nahradil Checa. Bolo ale pre mňa dobré mať čas na strávenie niektorých vecí, na zamyslenie sa nad nimi a nad zmenou uhľa pohľadu.“

„Potom, v roku 2021 to bolo samozrejme niekedy veľmi ťažké, keďže som bol na vedľajšej koľaji. Myslím si však, že vtedy som to zvládal ešte celkom dobre. Tento rok bolo o niečo náročnejšie sledovať Formulu 1, najmä keď analyzujete, vidíte veci a myslíte si, že v niečom môžete byť lepší. Takto sa začal môj návrat,“ vysvetlil účastník 181 veľkých cien.

Hülkenberg priznal, že bol v kontakte s viacerými tímami, no v podstate od začiatku až do konca rokovaní bolo zrejmé, že ak sa do F1 vráti, tak v službách Haasu. V novom tíme bude pretekať po boku Kevina Magnussena, s ktorým mal v minulosti spory. Dán mu v sezóne 2017 počas jednej slovnej roztržky totižto adresoval niekoľko vulgárnych slov. Po rokoch ale Hülkenberg tvrdí, že je už dávno všetko zažehnané a očakáva, že so svojím novým parťákom bude dobre vychádzať.

„Očakávam, že budeme mať dobrý vzťah,“ nechal sa počuť Hülkenberg. „Myslím si, že sme si tento incident objasnili na začiatku tohto roka a prelomili sme ľady. Pozdravil som ho presne tými istými slovami ako on mňa v roku 2017 a myslím si, že to bolo celkom zábavné a úsmevné.“

„Nemám absolútne žiadne obavy z toho, že budem pracovať a pretekať po jeho boku. Myslím si, že sme obaja dospelí, rešpektujeme sa a budeme pretekať za jeden tím, takže nedôjde k žiadnym problémom,“ dodal 35-ročný Nemec.

Súvisiace články