logo F1online.sk

Hülkenberg svojho predchodcu neľutuje: Taká je Formula 1

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 11. 2022

Nie nadarmo sa o Formule 1 hovorí ako o „klube piraní“. Na vlastnej koži to okúsil aj Mick Schumacher, ktorý vo svojej druhej sezóne s tímom Haas síce nepredviedol úplne dokonalé výkony, ale druhej šance sa dožadoval márne. V kokpite ho nahradí nemecký veterán Nico Hülkenberg, ktorý sa zo svojho návratu veľmi teší.

Haas je stajňou oživených nádejí. Samotný tím takmer neprežil rok 2020 a dnes sú v Banbury radi, že vôbec jazdia. Podobne na tom bol aj Kevin Magnussen, ktorý po spomínanej sezóne 2020 už ani nedúfal, že sa do Formuly 1 vráti. Na takého Hulka však stále nemá. Ten je iba o pár týždňov mladší od Sebastiana Vettela, no napriek tomu hlási nečakaný návrat, keď v kokpite nahradí o dvanásť rokov mladšieho Micka Schumachera.

Hulk si už užíva svoj status pilota Formuly 1 a v Abú Zabí ho čakajú prvé testy s Haasom. Odpovedá už aj na otázky novinárov, ktorí sa ho spytovali, či mu jeho krajana Micka Schumachera nie je ľúto.

„Nie, pretože taká je povaha Formuly 1,“ povedal Hülkenberg pre PlanetF1.com. „Všetci bojujeme za svoje kariéry a svoj kúsok asfaltu.“

„Mnohí jazdci boli vo svojej kariére vymenení za niekoho iného. Podľa mňa je irelevantné, či je to o dvoch alebo desiatich rokoch skúseností. Takto to v F1 chodí a v konečnom dôsledku je to pilot, ktorý keď jazdí, musí presvedčiť tím svojimi výkonmi.“

„Keď sa mu to nepodarí, tím siahne po zmene, rovnako to platí aj o inžinieroch a všetkých zamestnancoch. Preto sa to neustále deje,“ dodal Hülkenberg.

Ten strávil mimo Formulu 1 v podstate tri roky. Keď odrátame jeho občasné „zaskakovačky“, naposledy jazdil ešte v roku 2019 za Renault a jeho tímovým kolegom bol vtedy Daniel Ricciardo. Aj to ukazuje, že odvtedy už cez Tiber pretieklo nemálo vody.

„Nevzdal som sa,“ odpovedal Hulk na otázku, či za ten čas už stratil nádej na návrat. „Musím však povedať, že som bol rád, keď som si po roku 2019 mohol dopriať oddych a urobiť si odstup.“

„Aj začiatkom tohto roka som sa príliš nestresoval a príliš nad tým nepremýšľal. S blížiacim sa letom to však vo mne začalo opäť rásť, keď som sa prišiel pozrieť na niekoľko pretekov. Videl som tú akciu a vzrušenie a chcel sa vrátiť. Potom začali diskusie,“ spomína Hülkenberg.

Veľa sa v médiách špekulovalo o možnom konci Micka Schumachera a objavila sa tiež správa o oduševnenosti samotného Nica, ktorý vraj pravidelne vyvolával Güntherovi Steinerovi a neustále zisťoval, ako sa veci majú. Teraz to tak trochu priznal aj sám Nico.

„Myslím si, že po roku 2019 som potreboval oddych a poriadnu prestávku. Nebol som tretím jazdcom alebo niečo podobné. Naozaj som si doprial čas a vypol. V čase pandémie sa toho aj tak veľa nedialo,“ spomína Hülkenberg.

„Niekedy je však ťažké byť na vedľajšej koľaji, hoci som v roku 2020 prišiel do Silverstone, aby som nahradil Checa, bolo skvelé zamyslieť sa nad niektorými vecami a dopriať si odstup. Je to však ťažké, keď sa musíte len pozerať.“

„Bol som to ja, ktorý spustil tento projekt s cieľom vrátiť sa. Sledovanie pretekov v tomto roku totiž bolo opäť o niečo ťažšie, zvlášť keď to analyzujete, sledujete a máte pocit, že vy by ste niečo z toho urobili lepšie,“ dodal Nico.