logo F1online.sk

Hamilton je rád, že je koniec: Tieto preteky pekne zhrnuli náš rok

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2022

Mercedes zaznamenal prvé vypadnutie v sezóne, ktoré možno pripísať zlyhaniu techniky. Avšak, ani do momentu odstúpenia Lewis Hamilton nemal ľahkú veľkú cenu. Už od prvého kola musel jazdiť s hendikepom, čo podľa neho dáva dokonalú bodku za strastiplným ročníkom.

Lewis Hamilton sa ocitol v súboji s Carlosom Sainzom už v prvom kole pretekov. Najskôr sa cez neho dostal, no v šiestej zákrute si Ferrari pýtalo svoju štvrtú priečku späť. Brit sa ocitol na vonkajšku, kde však nebolo dosť miesta, a tak si skrátil trať cez obrubníky. Tie ho vyhodili do vzduchu. Nasledoval tvrdý náraz na zem, ktorý zrejme poškodil monopost.

“Priamo pod sedadlom máme zobák, teda prednú časť podlahy, a ja som na ňu dosť tvrdo dopadol,” vysvetľoval dôvod svojich útrap Lewis Hamilton, ktorý si skrátením trate udržal štvrté miesto. Následne ho vrátil, keďže komisári ho začali vyšetrovať za potenciálne získanie výhody.

Brit si však vôbec nepomohol. S poškodenou prednou časťou podlahy strácal čas. “Myslím si, že sa trochu prehla. Keď sa vám to stane, tak prídete o časť výkonu. V podstate sa stalo to, že sa mi balans posunul smerom dopredu, akoby som mal viac prítlaku na prednom krídle. Musel som teda vyčkať na zastávku, ubrať na prednom krídle prítlak, a potom bolo auto o niečo lepšie.”

Oveľa viac radosti z jazdy však nemal ani v kolách po pitstope. Mercedes ho totiž nechal na trati na jednozastávkovej stratégii, hoci inžiniera prosil, aby to nerobili. Podľa strategických prepočtov to však bol jediný spôsob, ako získať extra pozície k dobru.

Nakoniec na tom vôbec nezáležalo. Tesne pred koncom sa na aute objavil problém s hydraulikou. “Posledné preteky nám pekne pripomenuli celú sezónu. Som rád, že je to za nami a teraz sa môžeme tešiť na nasledujúci rok.”

Lewis Hamilton následne vyzdvihol celý tím za to, ako usilovne počas roka pracoval i napriek tomu, že v niektorých momentoch to muselo byť veľmi demotivujúce.

“Začali sme s autom, ktoré sme nechceli, a končíme s autom, ktoré nechceme,” konštatuje Lewis Hamilton. “Zostalo nám v podstate visieť na krku. Pokračovali sme však v práci a zlepšovali sa, ale základ auta je stále rovnaký, čo sme videli aj tento víkend.”

“Tento rok bol skôr takým teambuildingovým cvičením. Som na všetkých hrdý a som vďačný tým, ktorí stále šli naplno. Na nasledujúcich niekoľko týždňov sa vrátime do továrne, stretneme sa so všetkými a hoci neoslavujeme zisk majstrovského titulu, budeme oslavovať ich za tvrdú prácu a úsilie.”

“Dúfam, že tohtoročné trápenie nám dodá zbrane a silu bojovať o ďalšie a ďalšie šampionáty. Tímy v Brackley a Brixworthe si to zaslúžia. Takže budeme pokračovať v zotavovaní sa. Počas zimy a do ďalšej sezóny musíme ukázať našu silu,” odkázal fanúšikom sedemnásobný šampión.