logo F1online.sk

Sainz: Dobrá sezóna pre tím, pre mňa osobne už menej

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2022

Sezóna 2022 je za nami. Z pohľadu boja o titul síce nebola ani zďaleka taká zaujímavá ako tá minuloročná, ale stále sme boli svedkami množstva zaujímavých príbehov. Platí to aj o Ferrari, ktoré sa po dvoch rokoch vrátilo do boja o víťazstvá a ťažiť z toho mohol aj Carlos Sainz. Síce to nebolo ani zďaleka perfektné, no španielsky pretekár hodnotí rok 2022 pozitívne.

V posledných pretekoch sezóny si všetci poriadne zapretekali. Aj Sainz v závere zviedol súboj s Lewisom Hamiltonom o konečné štvrté miesto, ktoré však nakoniec rozhodol hydraulický problém na jeho Mercedese. Ferrari sa tak v Abú Zabí o svoje celkové druhé miesto v Pohári konštruktérov nemuselo obávať a „strieborné šípy“ zdolalo s pohodlnejším náskokom než všetci očakávali.

Ferrari a monopost F1-75 na tom bol v Abú Zabí dobre. Mali sme veľké obavy, ako dokážu piloti hospodáriť s pneumatikami a či Charles Leclerc bude mať šancu vyzvať Sergia Péreza. Muži v červenom však na záver roka ukázali svoju omnoho pozitívnejšiu stránku: mali rýchlosť, poskladali to strategicky a splnili si svoje ciele stanovené pred víkendom.

„Na konci dňa to bola dobrá sezóna pre tento tím,“ povedal Carlos Sainz po posledných pretekoch sezóny pre Sky. „Musíte pamätať na to, aké boli naše posledné dve sezóny. Byť späť v boji o víťazstvá a získať druhé miesto v Pohári konštruktérov, je podľa mňa dobrá sezóna.“

„Iste, urobili sme množstvo chýb a nevyvíjali tak dobre ako Mercedes a Red Bull, takže si to vezmeme so sebou do ďalšej sezóny a vieme o dvoch alebo troch veciach, ktoré potrebujeme zlepšiť,“ dodal Carlos.

Boli to naozaj povzbudzujúce posledné preteky sezóny, od ktorých sa môže Ferrari odraziť. Druhé a štvrté miesto v cieli však rozhodne nie je niečím, kvôli čomu Scuderia preteká vo Formule 1.

„Balík Red Bullu je o niečo solídnejší a funguje dobre viac-menej na každom okruhu, kým v našom prípade to bolo hlavne v druhej polovici sezóny o charakteristike okruhu. Myslím si, že v prvej polovici sme boli rýchli všade, ale v tej druhej sme skrátka dostatočne nevyvíjali. Je zrejmé, že ostatní nás vo vývoji prekonali, zvlášť Mercedes a trochu aj Red Bull. Takto to však vo Formule 1 chodí a toto je pre tím prvý rok po návrate do boja o víťazstvá. Videli sme, na akej sú úrovni a čo musíme urobiť, aby sme ich porazili,“ povedal Sainz.

Ten nakoniec podľahol tímovému kolegovi Charlesovi Leclercovi v kvalifikačnom i pretekovom porovnaní. Potvrdzuje to i pohľad na celkové hodnotenie, Leclerc s 308 bodmi na treťom mieste, Sainz s 246 bodmi na piatom. Zvlášť začiatok sezóny bol pre španielskeho pretekára náročný.

„Nebudem klamať, so svojou sezónou nie som celkom spokojný. Prvá polovica roka pre mňa bola náročnejšia než som očakával. Nikdy v žiadnom aute mi nechýbala rýchlosť a vždy som sa dokázal dostať do tempa viac-menej okamžite,“ hovorí Sainz.

„Teraz s týmto monopostom sa mi v kariére po prvýkrát stalo, že som strácal dve alebo tri desatiny. Musel som sa sústrediť a bojovať, kým Charles si vyjazdil šesťkrát pole position. Nakoniec som tie dve až tri desatiny našiel, dostal som sa do tempa a na požadovanú úroveň,“ povedal rodák z Madridu.

Posledné preteky sezóny sú tiež dobrou príležitosťou bilancovať. Carlos v tejto sezóne vybojoval trikrát pole position a v Silverstone tiež prvýkrát v kariére vyhral, takže tento víkend zrejme bude tým, na ktorý si pod vianočným stromčekom najradšej zaspomína.

„Moje víťazstvo, určite, že vaše prvé víťazstvo vo Formule 1, zvlášť na takom výnimočnom mieste ako Silverstone a ešte k tomu s Ferrari,“ povedal Sainz.

„Úprimne som však jazdil omnoho lepšie v Brazílii alebo v Austine a nie v Silverstone. Mojím najlepším víkendom v tejto sezóne zrejme bola Brazília. Myslím, že keby som tam skutočne štartoval druhý a nedostal trest za výmenu motora, mohli sme bojovať o víťazstvo. V Austine som štartoval z pole position a v pretekoch sme boli veľmi rýchli, no do pretekov som sa ani nedostal.“

„Myslím si teda, že v tej druhej polovici sezóny som bol rýchly, ale najviac si budem pamätať moje prvé víťazstvo,“ dodal Carlos.