logo F1online.sk

Hamilton o kolíziách s Verstappenom: Verím, že sa im v budúcnosti vyhneme

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 12. 2022

Zatiaľ čo v minulej sezóne Hamilton s Verstappenom kolidovali hneď niekoľkokrát, v tomto ročníku sa seba „narazili“ len v Brazílii. Napriek tomu však sedemnásobný majster sveta vzhľadom na historické konotácie tvrdí, že obe strany musia na sebe zapracovať a obdobných stretov sa v budúcnosti vyvarovať.

Z kolízie v Brazílii vyšiel ako vinník Verstappen, ktorý obdržal päťsekundovú penalizáciu, pričom mu nepomohli ani jeho sťažnosti na adresu Hamiltona, ktorý mu vraj nenechal dostatok priestoru. Prečo to však medzi Holanďanom a Britom na trati v tomto roku neiskrilo tak ako vlani? Odpoveď je jednoduchá. Verstappen sa pohyboval ďaleko vpredu, zatiaľ čo Hamilton s výnimkou posledných pár veľkých cien nemal rýchlosť na to, aby vyhrával preteky alebo mohol pomýšľať na majstrovský titul. Pre Verstappena teda nepredstavoval hrozbu.

Ak by však Red Bull a Mercedes boli v budúcom roku na tom výkonnostne podobne, ku kolíziám by mohlo začať dochádzať rovnako často ako v roku 2021. Uvedomuje si to aj Lewis Hamilton.

„V predchádzajúcich rokoch ste videli, že sa snažím vyhýbať stretom,“ uviedol Hamilton. „Som si istý, že obe strany dospejú, budeme v tomto smere napredovať a verím, že nedôjde k obdobným situáciám ako v posledných rokoch. Ruku do ohňa by som však za to nedal.“

Tridsaťsedemročný pretekár tiež priznal, že rozumie tomu, prečo je Verstappen voči nemu na trati agresívnejší než voči ostatným pretekárom. Mladí, talentovaní a ctižiadostiví jazdci podľa neho totiž vždy vzhliadajú k najúspešnejšiemu pilotovi štartového poľa, ktorého sa pochopiteľne snažia prekonať – a tým je v súčasnosti so siedmimi titulmi na konte nepochybne práve Hamilton. Iné to nebolo ani v prípade samotného Brita, ktorý vstúpil do najvyššej motoristickej súťaže ešte v roku 2007.

„Pamätám si, že keď som sa prvýkrát dostal k tomuto športu, vašim cieľom bolo prekonať chlapíka, ktorý mal najviac majstrovských titulov. U mňa to bol Fernando, potom Kimi, pretože Kimi bol jedným z najlepších jazdcov a nakoniec to bol Seb. Takže si myslím, že je to prirodzené,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články