logo F1online.skF1online.sk

Určite sme urobili krok vpred, hlási Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2022

Svoju sobotnú úlohu Ferrari splnilo, teraz je čas sa s nejakými tými obavami vrhnúť do nedele. Pohľad na piatkové pretekové tempo však bol dosť bezútešný. Scuderia v tomto okamihu súperí s Mercedesom i Sergiom Pérezom a aby týchto súperov tím zdolal, bude musieť v nedeľných pretekoch predviesť solídne tempo. Piloti stajne sú však optimistickí.

Charles Leclerc v sobotnej kvalifikácii na posledné preteky sezóny zaokrúhlil svoju sobotnú bilanciu v internom súboji na 15:7. Sobotné kvality tak potvrdzuje aj tento víkend, keď s náskokom pätnástich stotín sekundy zdolal Carlosa Sainza a na druhého Sergia Péreza stratil iba štyri stotiny.

Ferrari sa však nepodarilo zmariť plány Red Bullu, ktorý na štarte nedeľných pretekov obsadí prvý rad a bude v perfektnej pozícii, aby v čistom vzduchu uplatnil svoje vynikajúce pretekové tempo. Charles tak svoj súboj o celkové druhé miesto nateraz prehráva.

„Samozrejme, že je to sklamanie, keďže to bolo tesné,“ povedal po kvalifikácii Leclerc. „S mojím kolom som však spokojný, nemyslím si, že tam zostalo veľa času nazvyš. Nemal som nikoho pred sebou, čo ma možno tiež niečo stálo, ale popravde, tak som to aj chcel, pretože som potreboval čisté prípravné kolo. Myslím si však, že tretie miesto je veľmi dobrou štartovou pozíciou do nedeľných pretekov a snáď budeme mať príležitosť hneď na začiatku Checa predbehnúť.“

Problém však môže predstavovať pretekové tempo. Po piatkových výpočtoch to vyzerá, že Red Bull i Mercedes budú mať v nedeľu jasnú prevahu. Leclerc však zostáva optimistický.

„Myslím si, že v treťom tréningu sa nám podarilo urobiť krok vpred, ale nemáme žiadnu referenciu, takže nevieme, o koľko to bolo lepšie než v piatok. Nie som si teda istý, takže uvidíme. Musíme počkať, ale určite to bude s Checom tesná bitka a keď sa objaví nejaká príležitosť, pôjdem do toho,“ dodal Charles.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz odštartuje v nedeľu zo štvrtej priečky a je teda v dobrej pozícii, aby v úsilí svojho tímu zohral dôležitú úlohu. Jeho ambície pred pretekmi však siahajú do najlepšej trojky.

„Myslím si, že Red Bull je v dosahu, ale zároveň platí, že majú tento víkend rýchlejšie auto,“ povedal po kvalifikácii Carlos Sainz. „Vydáme však zo seba všetko a pokúsime sa ich v nedeľu prekonať, ale keď sú o tri desatiny rýchlejší v kvalifikácii, tak v pretekoch to obvykle stúpne na pol sekundy.“

„Dôležité je, že sme dnes porazili Mercedes, ktorí vyzerali byť rýchli po celý víkend a podľa mňa máme v nedeľu dobrú šancu ich poraziť,“ doplnil Carlos.

Pre Ferrari je takisto dôležité, že Mercedes v nedeľu nemusia poraziť. Vďaka devätnásťbodovému náskoku majú určitú rezervu a v súboji o druhé miesto Pohára konštruktérov to bude práve Mercedes, štartujúci z tretieho radu, ktorý musí na Red Bull niečo vymyslieť.

„Myslím, že sme v dobrej pozícii, aby sme to udržali a dáme do toho všetko, no určite by som chcel sezónu zakončiť na pódiu,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia