logo F1online.sk

Z Ferrari sa šíri pesimizmus: Chýba nám tempo

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Ako dopadne súboj Charlesa Leclerca so Sergiom Pérezom a Ferrari s Mercedesom? To budú tento víkend tie najdôležitejšie otázky. Po piatku v Abú Zabí to však nevyzerá, že by osud bol naklonený stajni z Maranella. Tempo monopostu F1-75 v prvých dvoch voľných tréningoch totiž nebolo vôbec dobré.

Leclerc a Pérez vstupujú do tohto víkendu s rovným počtom bodov a Ferrari má pred Mercedesom určitý náskok, no ani táto bitka ešte nie je rozhodnutá. Ferrari totiž tento víkend nemusí stačiť ani „povinné“ piate a šieste miesto pred stredopoľovými tímami.

Ideálne by bolo Mercedes poraziť, ale k niečomu takému sa po piatku zatiaľ neschyľuje, takže to vyzerá tak, že najväčším „spojencom“ Scuderie bude mohutná rýchlosť Red Bullu na dlhých rovinkách okruhu Yas Marina.

„Aspoň to bol čistý piatok, čo sa o tomto dni na posledných podujatiach nedalo povedať,“ snažil sa nájsť pozitíva po ťažkom dni Charles Leclerc. „Na druhej strane sa zdalo, že nám trochu chýbalo tempo, zvlášť v pretekových simuláciách.“

„Kvalifikačné jazdy vyzerali byť okej, ale to nie je žiadne prekvapenie, keďže to platilo aj v posledných niekoľkých pretekoch. Musíme sa však pokúsiť nájsť nejakú výkonnosť smerom do pretekov. Na to sa určite sústredíme. Či sa to podarí alebo nie, to ešte neviem,“ dodal Leclerc.

Na otázku, či bude schopný vyzvať Maxa Verstappena v boji o pole position, monacký pretekár odpovedal: „Jeho posledné kolo bolo naozaj rýchle, ale nasadil o jednu čerstvú sadu mäkkých pneumatík viac, takže sa to dá ťažko porovnať. V týchto podmienkach sa trať výrazne zlepšuje, zvlášť po západe slnka. Budeme musieť počkať do soboty a uvidíme, ale myslím si, že v kvalifikácii to bude tesnejšie než v pretekoch,“ povedal Charles.

O nič optimistickejší nebol ani Carlos Sainz, ktorý ešte vynechal prvý voľný tréning, keďže musel uvoľniť miesto Robertovi Švarcmanovi. Španielsky pretekár tak mal v piatok k dispozícii iba hodinu a mal dosť naponáhlo.

„Bolo to rušné, zvlášť teda druhý tréning, ten prvý nebol vôbec rušný, keďže som vegetil v garáži,“ povedal po piatku Sainz. „V druhom tréningu ma však čakalo veľa práce v úsilí všetko dobehnúť, dostať auto opäť do toho správneho bodu a prispôsobiť sa podmienkam na trati.“

„Podarilo sa nám sčasti dobehnúť stratený čas, ale stále máme čo doháňať smerom do tretieho tréningu a kvalifikácie. V tejto fáze som ešte stále trochu pozadu, ale v čase kvalifikácie by to už malo byť okej,“ dodal Sainz.

Na otázku, ako by na tom mal byť jeho tím, keď príde čas na ostré jazdy, rodák z Madridu odpovedal: „Mali by sme byť schopní zabojovať, hoci Red Bull sa zdá byť späť vo forme a ich auto bude to najrýchlejšie. Zvlášť Max bol veľmi rýchly v kvalifikačných i pretekových simuláciách. Myslím si, že bude ťažké ich poraziť, ale mali by sme byť schopní zabojovať s Mercedesom,“ povedal Sainz.

Súvisiace články