logo F1online.sk

V Monaku som nehavaroval naschvál, ohradil sa Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2022

Padok Formuly 1 stále pátra po tom, čo Maxa Verstappena tak nahnevalo, a po dnešku vraj bude musieť pátrať ďalej. Sergio Pérez totiž dementoval správy, že by v Monaku havaroval naschvál a tým o pár mesiacov neskôr naštval svojho tímového kolegu. Vraj na záberoch z jeho kola je evidentné, že sa pohyboval na hrane už od prvej zákruty.

Jazda Sergia Péreza sa nakoniec skončila v zákrute Portier, kde sa príliš skoro rozhodol šliapnuť na plyn. Zadné pneumatiky to neustáli, Mexičan sa roztočil a trafil bariéru. Červeným vlajkám sa nedalo vyhnúť, čo mnohým súperom znemožnilo dokončiť kolá. Medzi nimi bol aj Max Verstappen, ktorý mohol mať pocit, že nebyť tejto Pérezovej chyby, víťazstvo v nedeľných pretekoch mohlo byť jeho.

Špekulácie o nehode Sergia Péreza neutíchali ani v Abú Zabí, a tak sa na štvrtkovej tlačovke hovorilo aj o nich. Záver: Nehoda vraj rozhodne nebola úmyselná. “V Monaku každý robí chyby. Dnes už všetci majú prístup k týmto informáciám a ľahko si to môžete pozrieť, že som už v prvej zákrute takmer havaroval. V Monaku všetci robia chyby bez ohľadu na miesto. A nerobia to naschvál.”

“V Monaku som sa snažil dohnať stratu,” vysvetľoval pilot Red Bullu. “Môžete si prezrieť celé kolo a uvidíte, že som takmer kolidoval v prvej zákrute. V poslednom výjazde v Q3 som skrátka do toho dával všetko. A áno, ľudia robia chyby.”

“To je skrátka všetko, keď naháňate čas. Ale vidíte, že už od prvej zákruty som sa hral s plynovým pedálom, pretože tam som strácal čas. Vidíte, že už v prvej zákrute som skoro stratil kontrolu,” uviedol 32-ročný rodák z Guadalajary.

V konečnom dôsledku však nie je také dôležité, či to Pérez spravil naschvál. Oveľa podstatnejšie je to, čo si o jeho nehode myslel Max Verstappen. Pérez mal na tlačovke vysvetliť, či ho jeho kolega obviňuje z úmyselnej nehody.

Pérez sa rozhodol mlčať, údajne aby zabránil tvorbe špekulácií a neuškodil tímu. “V Sao Paule sme to interne prebrali. Dohodli sme sa, že v záujme tímu to zostane medzi nami. Tak je to najlepšie, aby sme nerozdúchavali špekulácie a mohli sa pohnúť ďalej. Dokážeme byť opäť tímom, ktorým sme boli, zjednoteným a silným. To je priorita stajne. Celú vec chceme dať za seba a ísť vpred.”

Niektoré zahraničné médiá po víkende v Sao Paule informovali o tom, že samotný Sergio Pérez sa mal priznať Helmutovi Markovi a Christianovi Hornerovi, že v Monaku k nehode nedošlo náhodou. “To sú len špekulácie médií a ľudí, ktorí vytvárajú tieto klebety. Ako som povedal, všetci dobre vieme, čo sa deje v rámci nášho tímu a všetko chceme udržať v ňom.”

Ako vlastne celý tento mediálny ošiaľ doľahne na Sergia Péreza? Dokáže v Abú Zabí podať svoj štandardný výkon? Mexičan nečaká žiaden prepad. “Toto je skrátka súčasťou športu, vrátane špekulácií, ktoré ľudia radi vytvárajú. Stalo sa to pred mnohými pretekmi a pre mňa to je úplne irelevantné.”

“Myslím na tento víkend, myslím na to, aby sme mali dobre naladený tím, pretože máme za sebou úžasnú sezónu. Pre Red Bull to bol pekelne dobrý rok. Nechcem, aby tieto veci nejako zmenšovali radosť chlapcov v mojom tíme. Myslím si, že Maxovou a mojou povinnosťou je udržať jednotu v stajni,” doplnil.