logo F1online.sk

Ako veľmi sa monopost W13 zlepšil? Už sa nesústredíme na poskakovanie, ale výkonnosť

George Russell
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2022

Od náročného začiatku sezóny k double v Brazílii. Progres Mercedesu v priebehu tejto sezóny bol vskutku pozoruhodný. V ére rozpočtových stropov už nevidíme tímy chrliť vylepšenia v každých pretekoch, ale stajňa z Brackley predsa len potvrdila svoj status top tímu a v priebehu jedného roka ukázala zásadný progres, ktorý sa pokúsil vyčísliť George Russell.

Novopečený víťaz veľkej ceny by svoj aktuálny monopost možno ani nespoznal v porovnaní s tým z úvodu sezóny, keď mal Mercedes čo robiť, aby sa dostal aspoň do Q3. Progres však nastal, hoci pre Lewisa Hamiltona a Georgea Russella prišiel príliš neskoro, aby mohli nejakým významným spôsobom prehovoriť do boja o titul. Brazílske víťazstvo je však peknou satisfakciou a rozhodne niečím, čo by s autom vo forme z úvodu sezóny nezvládli.

„Určite sme o viac ako sekundu rýchlejší než v Bahrajne, aspoň podľa mňa,“ porovnáva súčasný monopost s tým zo začiatku sezóny George Russell.

„Myslím, že v Bahrajne som sa kvalifikoval na deviatom mieste, v Imole sme s Lewisom obaja vypadli už v Q2. Začiatkom sezóny sme bojovali s Alfou Romeo a Haasom a výrazne zaostávali za Ferrari, ktoré sa v tom čase javilo ako najdominantnejší tím.“

Myslím si, že to naozaj svedčí o zlepšeniach, ktoré sme urobili,“ dodal Russell.

Mercedes patril v tomto roku k tímom najviac zasiahnutým fenoménom známym ako „porpoising“, teda poskakovanie monopostov s ground effectom. Riešením tohto problému strávili inžinieri v Brackley množstvo času, ktorý bolo potrebné investovať do zrýchľovania auta.

„Pri riešení problémov s poskakovaním sme stratili strašne veľa času, a to veľmi ublížilo nášmu vývoju,“ hovorí Russell.

„Myslím si, že práve preto ste v posledných ôsmich pretekoch videli taký výkonnostný skok z našej strany. Už sa nesústredíme na poskakovanie, ale na zlepšenie výkonnosti,“ dodal Russell.

Súvisiace články