logo F1online.sk

Oficiálne: Hülkenberg sa vracia do F1, stane sa jazdcom Haasu

Nico Hülkenberg
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2022

Prekvapenie sa v tomto prípade nekoná. Americký Haas vo štvrtok ráno podľa očakávaní oznámil príchod 35-ročného pretekára Nica Hülkenberga, ktorý v roku 2023 vytvorí jazdeckú dvojicu s Kevinom Magnussenom. Mick Schumacher sa s Haasom lúči a z Formuly 1 sa minimálne na jednu sezónu vytratí.

Americký tím o príchode Nica Hülkenberga informoval pár minút po tom, čo Mick Schumacher na sociálnych sieťach oznámil svoj odchod. Po sezóne s Nikitom Mazepinom, ktorého sa mu podarilo suverénne poraziť, totiž nasledoval ročník, v ktorom svojich šéfov nepresvedčil, najmä nie v porovnaní s Kevinom Magnussenom.

Do efjednotky sa tak vracia skúsený jazdec, ktorý sa aj v posledných rokoch snažil udržať v kolotoči. V aktuálnom ročníku pôsobil na pozícii rezervného jazdca Aston Martinu a v uplynulých sezónach aj niekoľkokrát zaskakoval za svojich kolegov, naposledy v úvode roka po chorobe Sebastiana Vettela.

“Veľmi ma teší, že sa s Haasom v roku 2023 naplno vrátim na pozíciu hlavného jazdca. Mám pocit, ako keby som nikdy neopustil Formulu 1,” vyhlásil Nico Hülkenberg pri príležitosti oznámenia jeho návratu. “Som nadšený z príležitosti robiť to, čo najviac milujem. Chcem sa poďakovať Geneovi Haasovi a Güntherovi Steinerovi za ich dôveru. Čaká nás práca, aby sme dokázali bojovať so všetkými ostatnými stajňami stredu poľa. Neviem sa dočkať toho, kedy sa zapojím do tejto bitky.”

Nico Hülkenberg sa k americkej stajni pripojí 22. novembra. V utorok po pretekoch v Abú Zabí sa tak zúčastní aj posezónnych testov, na ktorých sa začne spoznávať s monopostom Haasu popri Pietrovi Fittipaldim.

“Prirodzene, teší ma, že môžem späť vo Formule 1 privítať Nica Hülkenberga na pozícii riadneho jazdca,” uviedol šéf stajne Günther Steiner. “Je zrejmé, aké skúsenosti a znalosti Nico prináša do tímu, veď vo Formule 1 má na konte takmer 200 kariérnych štartov, a má reputáciu skvelého kvalifikanta a solídneho, spoľahlivého pretekára.”

“Keď tieto schopnosti skombinujeme so skúsenosťami Kevina Magnussena, vytvoríme veľmi uznávanú a ostrieľanú jazdeckú dvojicu, o ktorej veríme, že náš tím bude ťahať vpred,” pokračoval temperamentný Talian.

Steiner už dávnejšie avizoval, že po sezóne 2021 s dvoma úplnými nováčikmi chce staviť na istotu a skúsenosti. Tie majú pomôcť Haasu dostať sa vyššie v sezónnych rebríčkoch. “Samozrejme, to je cieľom a aj ambíciou, ktorá prispela k Nicovmu návratu do Formuly 1. Delíme sa o spoločnú víziu a spolu so zvyškom tímu môže byť kľúčovým hráčom pri stavaní základov, ktoré sme začali ukladať tento rok naším návratom do bojov o body.”

Súvisiace články