logo F1online.sk

Russell takmer nedokončil. Mercedes mu o úniku vody radšej nepovedal

George Russell
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2022

George Russell má na konte prvé víťazstvo v kariére, no nechýbalo veľa a namiesto rozprávky mohol v nedeľu zažiť formulovú tragédiu. Mercedes prezradil, že jeho monopost s číslom 63 prešiel cieľovou čiarou len tak-tak.

Mercedes mal preteky v Sao Paule pod kontrolou a našliapnuté na prvé víťazstvo v sezóne. Približne v ich polovici však na boxovom múriku a v továrni Mercedesu začalo byť cítiť miernu paniku. Na monoposte Georgea Russella začala unikať voda.

“V priebehu pretekov nám na aute začala unikať voda a nebolo jasné, či vôbec zvládneme dôjsť do cieľa,” prezradil Toto Wolff, ktorý tentoraz sledoval priebeh pretekov z Veľkej Británie.

Russell o ničom nevedel. “Bavili sme sa o tom cez vysielačky a všetci sme sa zhodli, že ho necháme dôjsť do cieľa aj bez tej vody, len sa pokúsime dokončiť preteky.”

Hovorca Mercedesu túto informáciu potvrdil a aj fakt, že George Russell o ničom netušil. “Približne v polovici pretekov sme sa o tom dozvedeli, no Georgea sme neinformovali. Nevedel o tom. Mali sme však obavy, že to nezvládneme a chýbalo by nám štyri-päť kôl. Nakoniec sme o chlp došli do cieľa.” Britovi azda pomohlo aj odstúpenie Landa Norrisa a niekoľko kôl za bezpečnostným vozidlom.

Pre Russella to bolo azda aj dobre, že o ničom netušil. Ktovie, či by dokázal zachovať chladnú hlavu, keby sa mu zrazu vrátili spomienky na Veľkú cenu Sachíru 2020, ktorú takmer vyhral. Mechanici však pomiešali pneumatiky a mladík zaskakujúci za Lewisa Hamiltona nakoniec dostal ešte aj defekt.

“Myslím si, že to víťazstvo v Bahrajne si zaslúžil, vtedy sme ho nechali v štichu s autom,” pripúšťa Toto Wolff. “Preto nás toto jeho víťazstvo napĺňa ešte väčším šťastím, pretože jedno už mohol mať na konte pred dvoma rokmi.”

Súvisiace články