logo F1online.sk

O rok musíme byť perfektní, ak chceme poraziť Red Bull, hovorí Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 11. 2022

Ferrari vstúpilo do sezóny ako najväčší vyzývateľ „červených býkov“. Spočiatku sa dokonca javilo byť o čosi rýchlejšie, no v polovici sezóny bolo zrejmé, že sa misky váh priklonili na stranu tímu z Milton Keynes. Red Bull získal Pohár konštruktérov už v americkom Austine, Max Verstappen svoj druhý titul v súťaži jednotlivcov dokonca ešte o čosi skôr, v japonskej Suzuke. Spomedzi jazdcov tímu z Maranella dal Holanďanovi v roku 2022 väčšmi zabrať Charles Leclerc. Carlos Sainz sa v úvode šampionátu trápil, následne síce jeho forma začala gradovať, ale na svojho tímového kolegu v konečnom zúčtovaní stráca takmer 60 bodov. Španiel si je vedomý, že ak chcú Taliani o rok útočiť na celkové prvenstvo, musia sa zlepšiť po všetkých smeroch.

Carlos Sainz pripustil, že Verstappena v tejto sezóne veľmi nepotrápil. „V šampionáte som od neho veľmi ďaleko. V kombinácii s Red Bullom predvádzal skvelé výkony, mali rýchlejší balík; rýchlejšie auto, rýchlejšieho jazdca,“ uviedol šiesty muž súťaže jednotlivcov.

„Cítim, že ak budeme mať perfektný rok, malo by byť možné ich poraziť – ale v budúcom roku budeme musieť byť dokonalí a budeme musieť vylepšiť auto. Aj ja sa budem musieť zlepšiť, najmä v prvej polovici sezóny a v pretekoch. Takže to je môj cieľ. Musíte si klásť vysoké ciele na seba a na tím, akým je Ferrari. Môžete sa pokúsiť ich splniť a potom sa nechať prekvapiť, čo vám do budúcej sezóny prinesie sám život.“

Dvadsaťosemročný pretekár priznal, že sa v úvodnej časti sezóny bodovo trápil, no je hrdý na to, ako jeho forma postupom času napredovala.

„Bolo to náročné. Prvá tretina sezóny bola náročná, bojoval som v nej trochu s vyvážením auta a so štýlom jazdy. Auto mi hneď od začiatku z nejakého dôvodu nevyhovovalo a musel som s ním veľmi bojovať. V druhých dvoch tretinách šampionátu som bol s autom oveľa spokojnejší,“ objasnil víťaz tohtoročnej Veľkej ceny Veľkej Británie.

Napriek tomu, že Sainz zaznamenal v druhej časti sezóny značný výkonnostný progres, napredoval aj Red Bull a predovšetkým Mercedes. Španiel navyše doplácal na problémy so spoľahlivosťou.

„Bol som oveľa rýchlejší, ale bohužiaľ som veľa pretekov nedokončil, mal som veľa problémov so spoľahlivosťou. Navyše to vyzerá tak, že aj Mercedes a Red Bull sa v druhej polovici sezóny zlepšili. To znamená, že aj keď som predviedol dobrý výkony, z auta vyžmýkal maximum a mal som dobrý víkend, napríklad v Mexiku, mohol som získať nanajvýš piate miesto. Takže z toho pohľadu to bolo trochu nešťastné.“

„Veľa som sa však naučil. Som hrdý na pokrok, ktorý som s autom za pomoci mojich inžinierov dosiahol, a na spôsob, akým sme dokázali zlepšiť moju rýchlosť. Uistím sa, že v budúcom roku budem predvádzať konzistentné výkony ako v roku 2021 a dosiahneme dobré výsledky,“ uzavrel Sainz.  

Súvisiace články