logo F1online.sk

Marko: Našou slabinou boli pneumatiky a druhý sektor

Max Verstappen pred Georgeom Russellom
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2022

Červení býci mohli mať vo vrecku ďalšie víťazstvo, hoci len šprintové. To by však monopost RB18 na stredne tvrdých pneumatikách nesmel začať strácať v porovnaní s Mercedesom a Ferrari. Helmut Marko tvrdí, že pôvodcom problémov bola stredne tvrdá zmes, no najmä druhý sektor.

Pred šprintom azda len málokto čakal, že by Max Verstappen našiel premožiteľa. Pred sebou mal totiž len Kevina Magnussena, a Mercedesy neboli vnímané ako veľká hrozba, keďže už tradične strácajú na rovinkách. George Russell sa však svojho súpera bravúrne držal a nakoniec si s ním poradil.

“Stredne tvrdá zmes nefungovala, bola to zlá voľba,” uznal Helmut Marko po sobote. “Ale našou slabinou bol druhý sektor, v ňom sme občas strácali aj jednu celú sekundu. Neboli sme skrátka dostatočne rýchli.”

Autá sú v parc fermé, no niektoré parametre sa predsa len dajú meniť. Inžinierov čaká dlhé rozjímanie nad dátami. “V noci nás čaká náročná úloha pokúsiť sa odstrániť tieto problémy. Nevieme toho zmeniť veľa. Mercedes bol silný, to musíme otvorene priznať. Pozrieme sa na to, čo by sme s tým vedeli spraviť v nedeľu.”

Prečo sa pneumatiky na monopostoch Red Bullu tak rýchlo degradovali? Paradoxne Verstappenova stredne tvrdá zmes ešte rýchlejšie ako Pérezova mäkká. “Niečo sme my museli spraviť zle, alebo ostatní niečo urobili oveľa lepšie. Maxovi sa veľmi rýchlo začali prehrievať predné gumy.”

Verstappen sa dvakrát ubránil pred Georgeom Russellom, no na tretíkrát podľahol. Neskôr si s ním poradili Carlos Sainz a Lewis Hamilton, dokonca sa naňho dotiahol Sergio Pérez.

Mexičan sa dožadoval výmeny pozícií, keďže Verstappen už nebojuje prakticky o nič, zatiaľ čo on chce byť aspoň vicemajstrom sveta. To mu Red Bull tak celkom neschválil, hoci Helmut Marko nemeckej Sky vysvetlil, že Verstappen by s ním nebojoval, keby bol dosť rýchly. Nikdy sa však nedostal na Holanďanovu úroveň.

Na margo Pérezových pretekov doplnil: “Ani Sergio sa vôbec nedokázal držať Hamiltonovho tempa a jeho pneumatiky to nakoniec vzdali. Veľa vecí sa pokazilo, alebo nevyvinulo tak, ako sme si predstavovali.”

Čo hovorí na sobotu Sergio Pérez? “Podarilo sa nám dostať do prvej päťky, čo je vždy fajn. Nedeľa mi však robí väčšie starosti, pretože naša rýchlosť nevyzerala zrovna dobre. Čaká nás množstvo práce. Ohromila ma rýchlosť Mercedesu, mali skvelé tempo.”