logo F1online.skF1online.sk

Viac sme nemohli získať, uznáva Sainz. Leclerc postupoval opatrne

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2022

Predvíkendové papierové predpoklady hovorili o tom, že Ferrari v Brazílii prehovorí do boja o víťazstvo či aspoň pódiové priečky. V šprinte si však nepripravilo pôdu ideálne. Carlos Sainz uznáva, že predbehnúť Georgea Russella nebolo reálne, a Charles Leclerc skôr minimalizoval škody.

Lepšiu sobotu mal rozhodne Carlos Sainz, ktorý si v šprinte polepšil o tri priečky. Z piateho miesta sa prebojoval cez Kevina Magnussena, Landa Norrisa a napokon aj Maxa Verstappena. Posledným dvom menovaným však v nedeľu bude musieť uvoľniť miesto, keďže dostane trest za výmenu spaľovacieho motora.

Ideálne by bolo, keby Carlos Sainz v sobotu vyhral, no to mu nebolo súdené. “Všetky pozície sa mi podarilo získať na štarte, resp. v prvých kolách, a potom som sa dostal do súboja s Maxom a Georgeom. Musel som byť agresívny, pretože zajtra dostanem trest. Myslím si však, že druhé miesto bolo maximom.”

“S pretekmi som bol spokojný, spokojný som bol aj s rýchlosťou. Mercedesy skrátka pôsobia dojmom, že v poslednom čase dosť pridali. V pretekoch sú veľmi rýchle,” hodnotí pilot Ferrari.

Skončiť vyššie nebolo reálne, no ak si Carlos Sainz pozrie opakované zábery z prvej zákruty, keď v nej predbehol Maxa Verstappena, za druhé miesto bude veľmi vďačný. Red Bull totiž predným krídlom vrazil do Sainzovej pneumatiky. Nechýbalo veľa a defekt mohol byť na svete.

“Bolo to na hrane. Predbehnúť Red Bully je veľmi ťažké, takže v prvej zákrute som musel ísť naozaj tesne po vnútrajšku, aby som ho predbehol. Pri Red Bulle môžete byť buď agresívni pri brzdení, alebo ich nepredbehnete, pretože na rovinkách sú veľmi rýchli. Musíte to zvládnuť na brzdách. Ospravedlňujem sa, ak došlo ku kontaktu, ale také je pretekanie. Niekedy musíte ísť do toho naplno, aby vám to vyšlo,” opísal svoj pohľad Sainz.

Ferrari bude štartovať z piateho a siedmeho miesta, pričom v prvých dvoch radoch sa zoradia Mercedesy a Red Bully. Strieborné šípy tak stále živia nádej na zisk druhého miesta v Pohári konštruktérov, keďže aj Sainz uznáva, že poraziť štvoricu jazdcov na čele nebude samozrejmosť.

“Máme slušnú rýchlosť, no Mercedesy sú možno o trochu rýchlejšie. Som zvedavý, čo sa stane v nedeľu, keď všetci nasadíme mediumky ako v sobotu Verstappen. Samozrejme, že ich budeme musieť predbehnúť na trati, pretože štartujem siedmy a Charles štvrtý alebo piaty. Ak ich chceme poraziť, potrebujeme mať dobré preteky,” uzavrel 28-ročný Madridčan.

Charles Leclerc mal o čosi náročnejšiu sobotu. Po kvalifikačnej chybe tímu totiž štartoval až desiaty. Získal však štyri priečky a po Sainzovej penalizácii si ešte o jednu polepší.

“Viac sme naozaj nepotrebovali, len neriskovať, doviezť auto do cieľa, získať nejaké pozície na nedeľu a zajtra sa pokúsiť všetko doraziť,” vysvetlil pred mikrofónom Charles Leclerc. “Rýchlosť máme, len zajtra to potrebujeme poskladať.”

Rovnako ako Sainz, ani on si nemyslí, že Mercedes bude v nedeľu zaostávať. “Nesledoval som tie preteky zvonku, ale počul som, že Mercedesy boli dosť rýchle. Bude to náročné, ale mal som dobrý pocit. Samozrejme, na začiatku je to vždy ťažké, keď potrebujete predbiehať autá. Pneumatiky ku koncu trpia, no zajtra by to malo byť lepšie.”

Súvisiace články

Diskusia