logo F1online.sk

Piloti Ferrari vnímajú Mexiko ako „výnimku“, v Brazílii sa chcú vrhnúť do útoku

Carlos Sainz aCharles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2022

Ako veľmi bola výkonnosť Ferrari v Mexiku ovplyvnená Mexikom a ako veľmi ju ovplyvnilo samo Ferrari? To je otázka, na ktorú budeme v Brazílii taktiež hľadať odpovede. Nebudeme si klamať, pohľad na trápenie pilotov Scuderie bol pred dvoma týždňami dosť bolestivý. Charles Leclerc aj Carlos Sainz však sľubujú, že tento víkend sa to už nebude opakovať.

Minútová strata v cieli nedeľných pretekov nie je niečím, čo by sme pri pohľade na výkonnosť Ferrari začiatkom sezóny očakávali. Kým však okruh v Mexiku a tamojšie podmienky monopostu F1-75 absolútne nevyhovovali, Brazília naopak vyzerá dosť dobre.

„Mám pocit, že Mexiko bolo možno výnimkou, trápili sme sa tam s výkonnom pohonnej jednotky a trochu aj s balansom,“ povedal pred štartom brazílskeho víkendu Charles Leclerc. „Kombinácia týchto dvoch faktorov znamenala dosť veľké trápenie z našej strany, ale som presvedčený, že tu to bude lepšie.“

„Mexiko je veľmi špecifická trať vo veľmi špecifických podmienkach, jazdí sa v extrémne vysokej nadmorskej výške, takže si nemyslím, že tu v Brazílii nás čakajú rovnaké problémy. Dúfam, že tu už k ďalším komplikáciám nedôjde a ani žiadne problémy neočakávam. Snáď nás čaká bezproblémový víkend, hoci to ako vždy vyzerá na veľmi nepredvídateľné počasie. Ale práve vďaka tomu to bude vzrušujúce,“ povedal Leclerc.

Najdôležitejšia otázka však je, kde sa v pomyselnom „potravinovom reťazci“ bude Ferrari nachádzať tento víkend. Stále vážnejšie treba brať hrozbu menom Mercedes, ale pre všetkých bude cieľom opäť Red Bull, ktorý je hlavným favoritom aj na Interlagose.

„Verím, že môžeme vyzvať Red Bull aspoň v kvalifikácii. V pretekoch však vždy urobia krok vpred, čo dobre vieme. Nám sa niečo také zatiaľ nedarí, ale keď bude pršať, stať sa môže všetko,“ dodal Leclerc.

Veľmi podobné pocity má pred štartom brazílskeho víkendu aj jeho tímový kolega Carlos Sainz. „Mexiko by podľa nás malo byť skôr výnimkou. V priebehu celého roka sme na suchej trati nestrácali tak veľa, takže podľa mňa je úplne jasné, že sme to v Mexiku neurobili správne. Nezáleží na tom, či to bol motor, vyváženie auta alebo pneumatiky – niečo jednoznačne nefungovalo,“ prehlásil rodák z Madridu.

„Teraz sa sústredíme na Brazíliu a Abú Zabí, dôležité posledné dve preteky sezóny, na ktorých chceme opäť bojovať o stupne víťazov s Red Bullom a Mercedesom. Myslím si, že to bude zaujímavé, no potrebujeme hladké víkendy, na ktorých sa môžem učiť a pripraviť na nasledujúcu sezónu,“ dodal Sainz.