logo F1online.sk

Ecclestone: Schumacherovi chýba spojenec, meno mu je len na príťaž

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas Media
Milan Kubala
Milan Kubala9. 11. 2022

Ak máme veriť zákulisným informáciám, tak dni Micka Schumachera vo Formule 1 sú zatiaľ zrátané. Myslí si to aj bývalý boss kráľovnej motoršportu Bernie Ecclestone, ktorý mladíkovi radí, aby sa radšej ubral inou cestou ako jeho otec.

Mick Schumacher stále bojuje o svoju sedačku, no zdá sa, že tento boj prehráva. Günther Steiner si po uplynulých dvoch sezónach totiž uvedomil, že pre Haas je výhodnejšie nasadiť skúsených jazdcov ako vychovávať si svojich pilotov, ktorých napokon aj tak ľahko zlákajú väčšie stajne. Očakáva sa preto, že comeback sa podarí Nicovi Hülkenbergovi, ktorý by sa mal stať kolegom Kevina Magnussena.

Ružovo to s Mickom Schumacherom nevidí ani Bernie Ecclestone, ktorý sa o osude nemeckého jazdca bavil v rozhovore pre RTL. “Nemyslím si, že bude na štartovom rošte. Ľudia zostali sklamaní z jeho výkonov, hoci nevieme, či za to mohol on alebo tím.”

“Je ťažké nájsť niekoho, kto by ho posadil do víťazného tímu, pretože momentálne sa v takom nenachádza. A možnože by mal na efjednotku zabudnúť a venovať sa iným motoršportovým sériám,” zamýšľa sa 92-ročný Brit. “Jeho meno je aj jeho najväčšou príťažou, no snaží sa naplniť očakávania s ním spojené. To ho pravdepodobne dostalo do všetkých tých problémov. Preto by mal na to zabudnúť a začať vyhrávať v inej sérii.”

Keď sa nedarí, ale aj keď sa vyhráva, nikdy nejde len o samotného jazdca, rozvinul svoje úvahy Ecclestone. Každý podľa neho potrebuje mať okolo seba silných spojencov a dobrý tím. “Nepoznám ľudí, ktorí sú okolo neho. Je to veľký rozdiel, keď máte pri sebe ľudí, ktorí sa vám snažia pomôcť pozitívnym spôsobom, nie kritizovaním. Niektorí mu možno nehovorili, čo presne spravil zle, len že to nebolo dobré. Niekto v jeho blízkosti by ho mal viesť.”

Ktovie, možno Mr. E narážal na šéfa Haasu Günthera Steinera, ktorý je známy svojím temperamentom a ostrým jazykom. Citlivejší jazdci však jeho kritiku nemusia znášať dobre a môžu mať pocit, že sú zaháňaní do kúta.

“Vy musíte byť k jazdcom nesmierne blízki, cestovať s nimi, hovoriť s nimi, keď sú sklamaní. Musia sa vám otvoriť,” vysvetľuje Ecclestone, ktorý kedysi pôsobil na pozícii šéfa tímu. “Po chybe prídu za vami a priznajú si ju. On by potreboval takého človeka.”

A možno Mickovi Schumacherovi chýba pomoc zo strany formulovej legendy, jeho otca Michaela. Napríklad Max Verstappen má oporu vo svojom otcovi, Carlos Sainz takisto. Mladíkovi v službách Haasu sa snaží pomáhať Sebastian Vettel, ale z pozície súpera nikdy nemôže byť preňho “druhým otcom”.

Verstappenovi a Sainzovi vraj pomáha, keď sú “pod dohľadom”. “Áno, oni nechcú ísť za otcom s tým, čo pokazili; že mal som vyhrať, ale pre to a tamto som nevyhral. Nechcú, aby im to otec vyčítal, tak sa tomu chcú za každú cenu vyvarovať. Mick sa nemá komu zodpovedať, len sebe samému. Veľkou pomocou by bolo, keby mal pri sebe niekoho, kto by sa zhostil tej otcovskej roly.”

Súvisiace články