logo F1online.sk

Vyhodené milióny. Audi vraj „bolo pripravené“ testovať prototyp pre Le Mans

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Vytrvalostné preteky zažívajú vo svete snáď ešte väčší boom než Formula 1, minimálne z pohľadu záujmu automobiliek. Svoj veľký návrat plánovalo aj nemecké Audi, ktoré v Le Mans kedysi vládlo. V Ingolstadte sa však na poslednú chvíľu rozhodli inak.

Hovorili sme o tom už mnohokrát. V najbližších rokoch dôjde na legendárnych pretekoch v Le Mans k obnoveniu snáď všetkých historických rivalít. Boje Toyoty, Porsche, Ferrari, Audi, Peugeotu, BMW a mnohých ďalších sľubovali celú plejádu historických a spomienkových záberov. Teraz však už vieme, že jeden z velikánov týchto veľkolepých pretekov sa napokon na Circuit de la Sarthe nepredstaví.

Automobilka Audi priznala, že vývoj jej prototypu dospel do značne pokročilej fázy. Poháňať ho mala rovnaká „véosmička“ a hybridný systém, ktoré používa hypercar Porsche, pripravení boli aj jazdci a partnerský tím WRT, ktorý mal pretekať pod hlavičkou továrenskej stajne Audi. Kým však Porsche svoj prototyp aktívne testuje, v Ingolstadte na poslednú chvíľu zaradili spiatočku. Úsilie vraj má byť presmerované inde, teda do projektu F1.

Toto oznámenie prišlo ešte v auguste, presne v rovnakom čase, keď Audi oznamovalo svoj vstup do Formuly 1. Až teraz však bolo potvrdené, že projekt v skutočnosti dospel do veľmi pokročilej fázy a všetko bolo nachystané na testovanie prvého prototypu.

„Auto bolo pripravené. Veľa sme pracovali na simulátore a všetko bolo pripravené na riadne testovanie na trati,“ povedal pre Autosport pilot Nico Müller, ktorý mal s prototypom jazdiť.

„Bolo vyvinuté spoločne s Porsche; nie je žiadnym tajomstvom, že zdieľali rovnakú platformu. A či by som si s ním rád zajazdil? Nuž, bolo to veľmi blízko, ale rozhodnutie prišlo o pár týždňov skôr,“ dodal dnes už pilot Peugeotu.

Pridal sa aj šéf Audi pre zákaznícke pretekárske aktivity Chris Reinke, ktorý potvrdzuje slová švajčiarskeho pretekára a priznáva, že vývoj Audi a Porsche napredoval obdobným tempom. Keď teda Porsche začalo s testovaním svojho špeciálu v januári 2022, vieme si predstaviť, ako ďaleko Audi zašlo.

„Pri vývoji sme spolupracovali s Porsche, takže si môžete prečítať, kde bolo Porsche – je verejne známe, v akom štádiu ich auto bolo,“ povedal bývalý šéf programu LMP1 nemeckej automobilky.

„Interne padlo rozhodnutie sústrediť sa na Formulu 1, takže všetci, ktorí možno mali nejakú citovú väzbu k projektu LMDh, boli ukrátení,“ dodal Reinke.

Je tak jasné, že k historickým trinástim víťazstvám na legendárnom podujatí Nemci tak skoro žiadne nepridajú.